Polietilen Glikol Nedir? Zararlı mıdır?

0
1050

Nem tutucu, nemlendirme ve dağıtma ajanı, petrol bazlı; krem merhem, kozmetik ve saç bakım ürünlerinde kullanılan Polietilen Glikol (PEG) hakkında bilgi.

Polietilen Glikol Nedir? Zararlı mıdır?

(polyethylene glycol, PEG, poly(oxyethylene), polyglycol, polyether glycol)

Özellikleri: Molekül ağırlığı aralığı 200 den 6000 e kadardır.Özellikleri ve kullanım alanları, molekül ağırlığına göre değişim gösterir.(Örnek, PEG300, PEG400 vb.) Temiz, renksiz, kokusuz ve viskoz bir sıvıdır. Su, pek çok alkol ve organik solventlerle belirli oranlarda karışabilir ve de çözünebilir. Pek çok kimyasal aşanda inört tür. Düşük buhar basınçlarında hizrolize olmaz ya da bozunmaz. Nem tutucu, nemlendirme ve dağıtma ajanı, petrol bazlıdır.

Kullanım Alanları: Molekül ağırlığına göre kullanım alanlarıda değişiklik gösterir.Belli başlı kullanım alanları; plastikleştirici ve yumuşatıcı olarak sağlık ve kozmatik sektöründe merhem, krem vb. preparatlarda, cila, kağıt kaplama, makine ve kalıp yağlarında, solvent ve binderlerde, izin verilen miktarlarda gıda sektöründe kullanılmaktadır. Genellikle krem merhem, kozmetik ve saç bakım ürünlerinde kullanılır.

PEG 200,300,400 ve 600 sulu formülasyonlarda yüzey aktif karışımlarını çözmek için temizleyici endüstrisinde ve deterjanlarda kullanılırlar. PEG çeşitleri, yüksek solvent gücüne ve pigment ve boyaların bir çokları için dağıtıcı kapasiteye sahiptir ve bazik boyalar ve bazı boya bazları için etkili çözücülerdir. Yüksek kapatılıcıkla mürekkepleri formüle etmek için ofis tedarik endüstrisinde kullanılırlar. Mürekkebin yoğunluğu katı ve sıvı PEG çeşitlerinin karışımı kullanılarak kontrol altına alınabilir. PEG çeşitleri fleksografik mürekkeplerde bazik boyalar için solventler olarak kullanılabilirler. Benzer bir şekilde, sıvı ve hamur pigment preparatları, tekstilde hamur koyulaştırıcılar, boya ve saramik endüstrisinde çözücü ve dağıtıcı ortam olarak kullanılabilirler.

Zararları: Polietilen Glikol (damardan verildiğinde) öldürücü kalp krizleri görülmüştür, merkezi sinir sistemi depresyonu ve deri yanığına neden olabildiği gözlemlenmiştir.

Kimyasal Formül: HOCH2(CH2OCH2)nCH2OH ya da H(OCH2CH2)nOH




CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here