Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satışa sunulan ve kullanıcıyı aldatma potansiyeline sahip etiketler taşıyan ürünlere yönelik yeni bir kısıtlama kararı aldı. Son düzenleme kapsamında özellikle eritme peynirlerde 'tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar' gibi ifadelere yasak getirildi.
PEYNİR ÜRETİCİLERİNE YENİ KURALLAR
Geçen yıl "limon suyu" ve "narlı sos" gibi ürünlerdeki yanıltıcı etiketleri yasaklayan Bakanlık, peynir ürünlerinde de benzer bir adım attı. Tüketiciyi yanıltıcı olarak değerlendirilen geleneksel peynir adlarının eritme peynirlerde kullanılmasına artık izin verilmeyecek. Bakanlık, üreticilere bu konudaki uyarılarını iletti ve süpermarketlerle paylaştığı
mesajla denetimlerin sıkılaştırılmasını istedi.
AROMALI ÜRÜNLER DE YASAK KAPSAMINA ALINABİLİR
Bakanlık, peynirlerin yanı sıra muzlu, çilekli veya fındıklı gibi aromalarla satılan gofretlerin de yanıltıcı olabileceği gerekçesiyle yeni kısıtlamalar planlıyor. Ürün etiketlerinde aromalı ibaresinin zorunlu kılınması bekleniyor.
DÜZENLEMENİN DETAYLARI
Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, eritme peynirlerin etiketinde en az 3 mm punto ile doğru tanımlayıcı bilgilerin yer alacağını açıkladı. Ürün isimlerinin yanıltıcı bir biçimde sunulmasını engellemek için peynir türlerinin yalnızca amacına uygun şekilde etiketlenmesi sağlanacak.