Denizlerde 2026-2027 balık av sezonu 1 Eylül itibarıyla başladı. Karadeniz’de sezonun ilk işaretleri palamut açısından bereketli bir döneme işaret ederken, tezgâhlarda fiyatlar da geriledi.
Küçük ölçekli kıyı balıkçılarının 15 Ağustos’tan bu yana avladığı palamut, Bartın, Zonguldak ve Sakarya’nın Karasu ilçesinde tanesi 100 TL’ye kadar satıldı. Balığın büyüklüğüne ve bölgesine göre fiyatlar ise değişiklik gösteriyor.
PALAMUT AVLAMAYA 15 GÜN ERKEN BAŞLADILAR
Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yıl ilk kez uzatma ağlarıyla palamut ve torik avlayan küçük ölçekli balıkçılar için sezonu 15 gün erkene çekti.
Bu kapsamda kıyı balıkçıları 15 Ağustos itibarıyla palamut ve torik avlamaya başladı. Büyük ölçekli gırgır ve trol tekneleri için Karadeniz, Marmara ve Ege’de genel av sezonu ise 1 Eylül’de açıldı.
TANESİ 100 TL’YE KADAR DÜŞTÜ
Palamut fiyatları balığın büyüklüğüne ve satış noktasına göre farklılık gösteriyor. Karadeniz kıyısındaki bazı tezgâhlarda fiyat 100 TL’ye kadar inerken, İstanbul ve diğer büyük kentlerde 125-200 TL arasında değişen rakamlar görüldü.
Küçük palamutların çifti 200-250 TL arasında satılırken, yaklaşık 300 gramlık daha büyük balıklarda çift fiyatı 350-380 TL’ye kadar çıkıyor.
Trabzon Balık Hali’nde ise sezon öncesinde palamutun tanesi 175 TL’den satışa sunuldu.
HALDE 50 TL’YE KADAR DÜŞTÜ
Büyükçekmece’de balıkçılık yapan Dursun Bostancı, palamudun yoğun geldiği ilk günlerde hal fiyatının 50 TL’ye kadar gerilediğini söyledi.
Bostancı, bu seviyenin tekne sahiplerinin mazot ve personel giderlerini karşılamadığını, bazı balıkçıların maliyet nedeniyle denize çıkmaması üzerine fiyatların yeniden yükseldiğini ifade etti.
“BU YIL VATANDAŞ PALAMUTA DOYACAK”
Karadeniz ve Marmara’daki palamut sürülerinin yoğunluğu, balıkçılarda sezonun bereketli geçeceği beklentisini artırdı.
Balıkçı Mehmetcan Örseloğlu, palamutların şu anda yaklaşık 350 grama ulaştığını ve ilerleyen dönemde 1,5 kilogramı aşabileceğini söyledi.
Balıkçı Turgay Memiş de Karadeniz’de 15-20 yıl
önceki dönemleri hatırlatan bir palamut hareketliliği bulunduğunu belirtti. Memiş, denizdeki palamut yoğunluğuna dikkat çekti.
BOLLUK VAR AMA GARANTİ YOK
Palamutun göç eden bir balık olması nedeniyle sezon başındaki bolluğun yıl boyunca aynı şekilde devam edeceğinin garantisi bulunmuyor.
Deniz suyu sıcaklığı, hava şartları ve akıntılar palamut sürülerinin yönünü değiştirebiliyor. Buna karşın balıkçılık sektörü temsilcileri sezon öncesinde palamut açısından yüksek av beklentisini dile getirdi.
UZMANDAN KÜÇÜK PALAMUT UYARISI
Tezgâhlardaki bolluk tüketiciyi ve balıkçıları sevindirirken, bilim insanlarından küçük palamutların avlanmasına ilişkin uyarı geldi.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Teknik ve Tavsiye Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, avlanan palamutların önemli bölümünün 200-250 gram ağırlığında olduğuna dikkat çekti.
“BİR AY BEKLENSEYDİ 400-450 GRAMA ÇIKACAKTI”
Samsun, küçük balıkların bir süre daha denizde bırakılması halinde kısa zamanda çok daha yüksek ağırlığa ulaşabileceğini söyledi.
“Bir ay bekleselerdi şu an 200-250 gram olan bu balıklar, 400-450 gram olacaklardı” diyen Samsun, küçük palamutların üreme yapıp yapmadığı konusunda da şüpheler bulunduğunu belirtti.
Bilimsel açıdan balıkların en az bir kez üremesinin stokların sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Samsun, mevcut küçük balıkların bir bölümünün henüz ürememiş olabileceğine dikkat çekti.
GELECEK YILLARIN STOKLARINA DİKKAT
Prof. Dr. Samsun, palamutun düşük fiyatla tezgâha gelmesinin tüketicileri memnun edebileceğini ancak uzun vadede balık stoklarının da dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin su ürünleri kaynaklarının gelecek yıllara aktarılması için bilimsel değerlendirmelerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Samsun, iklim değişikliği ve deniz suyu sıcaklıklarındaki artış nedeniyle avcılık döneminin daha ileri tarihlere kaydırılmasını savunan bilimsel görüşlerin de bulunduğunu aktardı.







