T3 Vakfı ve BAYKAR tarafından geliştirilen yerli sosyal medya uygulaması NeXT Teknofest Sosyal, 20 Temmuz’da erişime açılmasının ardından yalnızca birkaç gün içinde 500 bin kullanıcıya ulaştı. Uygulama, sade arayüzü, kullanıcı verileri üzerindeki tam kontrol imkânı ve reklam/algoritma baskısı içermemesiyle dikkat çekiyor.
BAYRAKTAR: MİLLİ RUHLA BÜYÜYECEK
T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, NeXT’in zamanla bir süper uygulamaya dönüşeceğini ve milyonlarca kullanıcıya ulaşacağını belirtti. Bayraktar, “Ne yaparsanız yapın, dosdoğru bir ahlakla yapın” diyerek uygulamanın temelini etik değerler ve milli duruş üzerine inşa ettiklerini vurguladı.
ETİK FİLTRE VE YAPAY ZEKA DESTEĞİ
NeXT’i diğer sosyal medya platformlarından ayıran en önemli özelliklerden biri de T3AI isimli yerli yapay zeka destekli
“etik filtre” sistemi. Bu filtre, küfür, ırkçılık ve kutsal değerlere hakaret gibi içeriklere karşı kullanıcıyı korumayı hedefliyor.
DİJİTAL EGEMENLİKTE YERLİ ADIM
Dijital iletişim uzmanları, NeXT’in Türkiye’nin dijital egemenliği ve veri güvenliği açısından büyük bir kazanım olduğunu belirtiyor. Platformun verileri yurtdışına çıkarmaması, algoritmasız zaman akışı sunması ve kullanıcı merkezli geliştirilmesi, gençler başta olmak üzere tüm kullanıcılar arasında güven oluşturuyor.
UZMAN GÖRÜŞLERİ
Prof. Dr. Ali Murat Kırık: “NeXT, sadece bir uygulama değil; bir aidiyet ve dijital bağımsızlık simgesidir.”
Said Ercan: “Batılı platformlarda yaşanan sansür ve algoritma dayatması, NeXT’e yönelimi hızlandırdı.”
Yasin Kaplan: “Veri güvenliği artık tercih değil zorunluluktur. NeXT, bu noktada büyük bir adımdır.”