12 Aralık’ta başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesi gözler zam oranına çevrilmişken, masada hem enflasyon hedefleri hem de yaşam maliyetleri üzerinden şekillenen yeni formüller konuşuluyor. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği karar için geri sayım sürerken, SGK Başuzmanı İsa Karakaş, Türkiye gazetesindeki yazısında üç farklı senaryo paylaştı.
Hükümetin enflasyon programıyla uyumlu bir artışa önem verdiğini belirten Karakaş, işveren tarafının maliyet baskısına işaret ettiğini, işçi tarafının ise açlık ve yoksulluk sınırı verilerini dikkate aldığını söyledi.
MASADA HANGİ FORMÜLLER VAR?
Görüşmelerde ön plana çıkan formül, hedeflenen ve beklenen enflasyonun ortalaması doğrultusunda zam yapılması. Bu yöntem, hükümetin enflasyonla mücadele programıyla uyum sağlıyor.
Karakaş’a göre tabloyu belirleyen en kritik veriler Türk-İş’in kasım ayı ölçümleri:
– Açlık sınırı: 29.828 TL
– Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti: 38.
752 TL
Bu nedenle asgari ücretin açlık sınırının altında kalmaması gerektiğini vurgulayan Karakaş, “En az 33–34 bin TL bandı elzem” dedi.
İŞTE ÜÇ SENARYO
Karakaş’ın açıkladığı olası rakamlar şöyle:
– En düşük zam senaryosu: %25 artış → 27.600 TL
– Orta senaryo: %30 artış → 28.700 TL
– Cumhurbaşkanının destek artırımıyla olası üst seviye: 29.000 TL
Karakaş, “5-6 aydır yazdıklarımın arkasındayım, analizim net” diyerek paylaştığı bu aralıkların güçlü ihtimaller olduğunu belirtti.
DENGELİ ARTIŞ VURGUSU
Karakaş, istihdamı koruma, işsizliği önleme ve enflasyon programının bozulmaması gibi nedenlerle hükümetin dengeli bir artış modelini tercih edeceğini ifade ediyor.
İşveren tarafı ise maliyet ve rekabet gücü gerekçeleriyle daha sınırlı artıştan yana.
Asgari ücrete yapılacak zammın 12 Aralık sonrası gerçekleşecek toplantılarla netleşmesi bekleniyor.







