Türkiye sıvı yağ sektöründe dengeleri değiştirecek önemli bir devir gerçekleşti. Uzun yıllardır pazar liderleri arasında yer alan Yudum, Gaziantep merkezli Tiryaki Agro tarafından satın alındı.
SATIŞ 1,5 YILLIK GÖRÜŞMELER SONRASI TAMAMLANDI
2007 yılından bu yana Savola Gıda çatısı altında faaliyet gösteren Yudum markasının satışı, yaklaşık bir buçuk yıl süren stratejik görüşmelerin ardından sonuçlandı. Satışla birlikte Suudi Arabistan merkezli Savola Gıda, Tiryaki Agro’nun stratejik ortağı konumuna geçti.
Tarım Dünyası yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın aktardığı bilgilere göre, bu ortaklık yalnızca bir marka devrini değil, aynı zamanda uluslararası gıda ticaretinde yeni bir iş birliği modelini de beraberinde getiriyor.
YUDUM’UN 50 YILI AŞAN HİKÂYESİ
1975 yılından bu yana Ayvalık’taki fabrikasında zeytinyağı üreten Yudum, ayçiçek yağı kategorisinde de uzun süredir pazar
liderleri arasında yer alıyor. Ayvalık’taki tesisin yıllık yaklaşık 20 bin ton zeytinyağı üretim kapasitesi bulunuyor.
Burada üretilen zeytinyağları; İsviçre, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu 25’ten fazla ülkeye ihraç ediliyor.
SAVOLA’NIN TÜRKİYE PORTFÖYÜ
Savola Gıda, Yudum’un yanı sıra Sırma markasıyla mısır ve ayçiçek yağı; Vala ve Sava markalarıyla da margarin üretimi yapıyordu. Satış sonrası Savola, Türkiye pazarındaki varlığını stratejik ortaklık modeliyle sürdürme kararı aldı.
TİRYAKİ AGRO KİMDİR?
1965 yılında kurulan Tiryaki Agro, son yıllarda Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasında yer alıyor. Şirket; gıda, tarım, hayvan beslenmesi, biyoendüstri, enerji ve lojistik gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor. Yudum’un bünyeye katılmasıyla Tiryaki Agro’nun tüketici markaları alanındaki gücü de önemli ölçüde artmış oldu.







