İstanbul’un tarihi miraslarından Şerefiye Sarnıcı’nda yeni bir uygulama başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre, T.C. kimlik kartını gösteren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sarnıcı 1 TL karşılığında ziyaret edebilecek.
Uygulamanın İstanbul’un kültürel mirasını daha geniş kitlelerle buluşturması hedefleniyor.
T.C. KİMLİK KARTI YETERLİ OLACAK
Yeni uygulamadan yararlanmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının girişte T.C. kimlik kartlarını göstermeleri yeterli olacak.
Böylece Şerefiye Sarnıcı’nı ziyaret etmek isteyen vatandaşlardan 1 TL giriş ücreti alınacak.
1.600 YILLIK TARİHİ YAPI
Şerefiye Sarnıcı, İstanbul’un Tarihi Yarımada’daki en eski su yapılarından biri olarak biliniyor.
Yapım kitabesi bulunmayan sarnıcın, mimari özellikleri dikkate alınarak 2. Theodosius döneminde, 408-450 yılları arasında inşa edildiği öngörülüyor.
SU İHTİYACI İÇİN İNŞA EDİLDİ
/>
İstanbul’da su kaynaklarının yetersiz olması, artan nüfus ve kuşatmalar nedeniyle geçmişte su depolama yapılarına ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
Bu nedenle kentte yüzyıllar boyunca açık ve kapalı sarnıçlar kullanıldı. Şerefiye ve Yerebatan gibi büyük kapalı sarnıçların Büyük Saray, Nymphaeum ve Zeuksippos banyolarına su sağladığı biliniyor.
32 SÜTUN BULUNUYOR
Yaklaşık 24 metreye 40 metrelik bir alana kurulan Şerefiye Sarnıcı’nın tavan yüksekliği 11 metreye ulaşıyor.
Yapının içerisinde 45 yelken tonoz ile 32 sütun bulunuyor. Korinth üslubundaki sütun başlıklarının Marmara Adası mermerinden özel olarak üretildiği ve akantus yapraklarıyla süslendiği belirtiliyor.
DUVARLARI 2,5 METRE KALINLIĞINDA
Sarnıcın iç duvarları su geçirmez sıva ile kaplı. Yapının köşeleri ise su basıncına dayanabilmesi amacıyla kavisli şekilde tasarlandı.
Şerefiye Sarnıcı’nın duvar kalınlığının yaklaşık 2,5 metre olduğu belirtiliyor.







