ABD’de yaşayan Marisa Peters, 2015 yılında ilk çocuğunu dünyaya getirdikten sonra dışkıda kan fark etti. Doktorları bu şikâyeti, doğum sonrası görülebilen sıradan bir hemoroid olarak değerlendirdi. Ancak gerçek çok daha ciddi çıktı.
ŞİKÂYETLER AĞIRLAŞTI, KANSIZLIK BAŞ GÖSTERDİ
Yıllar içinde Peters'ın yaşadığı belirtiler giderek şiddetlendi:
Dışkılama sonrası yoğun kanama
Şekli değişen dışkılar
Ani tuvalet ihtiyacı
Şiddetli kansızlık
Yine de bu semptomlar uzun süre göz ardı edildi.
NAR BÜYÜKLÜĞÜNDE TÜMÖR TESPİT EDİLDİ
En küçük çocuğunun doğumunda yaşadığı şiddetli kan kaybı sonrası bir gastroenteroloğa sevk edilen Peters’a yapılan dışkı testi pozitif çıktı. Kolonoskopiyle birlikte rektumda nar büyüklüğünde bir tümör tespit edildi. 2021 yılında, 39 yaşında 3. evre rektum kanseri tanısı konuldu.
YOĞUN TEDAVİ, MUCİZEVİ SONUÇ
Peters, beş buçuk hafta süren radyoterapi ve oral kemoterapi sürecinin ardından 7 saatlik bir
ameliyatla tümörden kurtuldu. Bugün 43 yaşında olan Peters, kanseri tamamen yenmiş durumda.
“BU HİKAYEYİ SESSİZCE GEÇİŞTİREMEZDİM”
Peters, yaşadıklarının ardından “Be Seen” adlı bir farkındalık derneği kurarak, genç yaşta kolon kanseri riski konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışıyor. “Benim gibi başkaları da gecikmesin, susmayacağım” diyor.
GENÇ YAŞTA KANSER RİSKİ ARTIYOR
ABD’de yapılan araştırmalara göre, 20-34 yaş aralığında görülen kolon kanseri vakaları 2030 yılına kadar %90 artabilir. Uzmanlar, bu artışın nedenleri arasında işlenmiş gıdalar, hareketsizlik ve çevresel etkenleri gösteriyor.
ERKEN BELİRTİLERİ GÖRMEZDEN GELMEYİN
Kolon kanserinde sık görülen ilk belirtiler:
Dışkıda kan
Karın ağrısı
Ani tuvalet ihtiyacı
Kansızlık
Bu şikâyetlerin hemoroid gibi basit rahatsızlıklarla karıştırılması, teşhiste gecikmeye neden olabiliyor. Uzmanlar, kolonoskopi gibi taramaların yaş sınırı gözetmeden yaygınlaştırılması gerektiğini savunuyor.