Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte düğün sezonu hareketlendi, altın alışverişlerinde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Ancak artan taleple birlikte sahte altın riski de yeniden gündeme geldi. Bu riske karşı önemli bir adım Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası'ndan geldi.
SAHTE ALTINA KARŞI BARKODLU TAKİP SİSTEMİ
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, altın ürünlerin her birine barkod uygulanacağını duyurdu. Bu sistem sayesinde gram altından bileziğe, çeyrekten kolyelere kadar tüm ürünlerin kaynağı izlenebilir olacak.
Her kuyumcu, bağlı olduğu oda aracılığıyla barkod alacak ve sattığı tüm ürünlere bu barkodu uygulamakla yükümlü olacak. Böylece tüketici, aldığı ürünün güvenli ve orijinal olduğunu kolayca doğrulayabilecek.
“UCUZ ALTIN DİYE BİR ŞEY YOK!”
Başkan Sönmez, özellikle sahte altın artışına karşı vatandaşları uyararak, "Ucuz altın diye bir şey yoktur. Gerçek altının belli bir maliyeti vardır" diyerek sadece güvenilir kuyumculardan alışveriş
yapılması gerektiğini vurguladı.
E-TİCARETTE DE DENETİM ARTACAK
Altın alışverişinin artık sadece fiziksel mağazalarla sınırlı kalmadığına dikkat çeken Sönmez, internet üzerinden yapılan altın satışlarının da bu barkodlu sistemle kontrol altına alınmasının planlandığını açıkladı. Ayrıca Ticaret Bakanlığı ile birlikte yetki belgesi denetimleri de sıkılaştırılacak.
2025 SAHTE ALTINLA MÜCADELE YILI OLACAK
Kuyumculuk sektöründe güveni artırmak amacıyla 2025 yılı, “Sahte Altınla Mücadele Yılı” ilan edildi. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Darphane’nin iş birliğinde filigran, karekod ve barkod sistemleri devreye alınacak.
DÜĞÜN SEZONUNDA ÖNCELİK GÜVENLİK
Çeyrek, yarım ve tam altın gibi geleneksel hediyeliklerin yanı sıra bilezik, zincir ve kolye gibi takılar da gelin alışverişinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak uzmanlar, fiyatların yükseldiği bu dönemde güvenlik önlemlerinin en az ürün seçimi kadar önemli olduğunu vurguluyor.