Bazı İslam yorumcuları halka arz yoluyla hisse almanın caiz olduğunu savunurken, kimileri de haram olduğunu ifade eder.
Diyanet'e göre, borsanın temel işleyişinde İslam hukukuna göre herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Ancak manipülasyon dediğimiz yani insanları dolandırarak, aldatarak para kazanılıyorsa bunun hakka girdiği ifade edildi. Bunun yanında hissesi alınacak şirketin faiz, kumar, alkol, domuz ürünleri, tütün gibi İslam’ın yasakladığı konulardan olmaması gerekiyor. Yani şirket haram şeylerle uğraşıyorsa o şirketten hisse alınmayacak. Bunun dışındaki faaliyet alanlarında bulunan faiz geliri elde etmeyen, kumar, alkol, domuz ürünleri, tütün gibi ürün satmayan şirketlerden hisse alınabilir.
NİHAT HATİPOĞLU NE DİYOR?
Borsanın genel mantığının haram olmadığını savunan İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu ise, “ Borsada yatırım yaptığınız şirketin İslam’a aykırı
olmamasına dikkat edilmeli. Kısaca içki üreten şirketlere yatırım yapmak haramdır. Ancak helal üretim yapan şirketlerin haram değildir” ifadelerine yer veriyor.
CÜBBELİ AHMET HOCA’NIN FİKRİ NEDİR?
İsmailağa cemaatinin önde gelenlerinden Cübbeli Ahmet Hoca’ya olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’ye göre ise borsanın temeli haram. Cübbeli Ahmet Hoca, borsanın hayali ve hakikatinin olmadığını, alınıp satılan malın ortada olmadığını, ne alınıp satıldığı belli olmadığı için asla caiz olmadığını savunuyor.
HALKA ARZ CAİZ Mİ?
Diyanet İşleri Başkanlığı, borsada hisse alımını dini açıdan değerlendirmiş, sahte manipülasyonlarla spekülatif hareketlerle işlem yapmayı dini açıdan sakıncalı kabul ediyor. Bu işlemlerin insanların ekonomik sıkıntılara girmesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla, masumane bir borsa alışverişi ile aynı kategoriye girmemektedir.