Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 İHA, önemli bir kilometre taşını daha geçti. 2014 yılında kabul testlerini başarıyla geçerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine giren S5 kuyruk numaralı Bayraktar TB2 İHA, 10 bin saat görev yaparak gövde ömrünü tamamlayan ilk İHA oldu. Göreve veda eden Bayraktar TB2 S5 İHA, bundan sonra Baykar bünyesinde eğitim ve test uçuşlarında kullanılacak bir araştırma uçağı olarak değerlendirilecek. Bu sürecin ardından, TSK envanterinden çıkarılan Bayraktar TB2 İHA’nın yerine Baykar tarafından üretim hattından çıkan T510 kuyruk numaralı yeni Bayraktar TB2 SİHA Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.
10.000 SAATTİR SEMALARIMIZDA
10 bin saat başarıyla görev yapan Bayraktar TB2 S5 İHA, 2014’te kabul testlerini geçerek envantere girdi. Bu süreç içinde Hendek Operasyonları, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı ve devam etmekte olan Pençe harekâtlarında kritik görevler üstlendi. Görev süresince 750’den fazla sorti gerçekleştirdi.
TÖREN DÜZENLENDİ
Bayraktar TB2 S5 İHA’nın görev süresinin sona ermesi nedeniyle İstanbul’daki Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde bir tören düzenlendi. Törene Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Tokel, Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Zeynel Abidin Erginbaş, İHAS Tugay Komutanı Tuğgeneral Sertaç Öztürk, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Baykar çalışanları katıldı. Törenin sonunda kesilen pasta ile takdim edilen plaket ve hediyelerin ardından Bayraktar TB2 S5 İHA, eğitim ve test uçağı olarak kullanılmak üzere yeni görev yerine uğurlandı.
1 MİLYON SAATE BİR ADIM DAHA YAKLAŞTI
2014’te envantere giren ve %93 yerlilik oranına sahip Bayraktar TB2 SİHA’lar, Eylül 2024 itibariyle 900 bin saatlik uçuş süresini başarıyla tamamladı. Böylece havacılık tarihimizin en uzun süre gökyüzünde kalan milli hava aracı Bayraktar TB2 oldu. Bu SİHA’lar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli görevlerde kullanılıyor.
REKORLARIN SAHİBİ
Bayraktar TB2, havacılık tarihimizin önemli rekorlarının sahibi olarak dikkat çekiyor. 27
bin 30 feet ile kendi sınıfında Türkiye irtifa rekoru kırdı. Ayrıca, 16 Temmuz 2019’da Kuveyt’teki demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu koşullarda 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak bir başka rekora imza attı.
DÜNYA HAVACILIĞINDA BİR İLK: FIÇI TONOSU ATAN SİHA
Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2, 31 Mayıs 2024’te gerçekleştirdiği test uçuşlarında otonom fıçı tonosu manevrasını başarıyla gerçekleştiren dünya üzerindeki ilk ve tek SİHA olarak tarihe geçti. Fıçı tonosu, savaş jetlerinin önemli kaçış manevralarından biri olup, şimdiye kadar dünya genelinde hiçbir SİHA tarafından başarıyla uygulanmamıştı.
KARABAĞ KAHRAMANI
Bayraktar TB2 SİHA’lar, Türkiye'nin terörle mücadelesinde ve uluslararası operasyonlarda üstlendiği kritik rollerle kendilerini kanıtladı. Milli SİHA'lar, Libya, Ukrayna, Mali, Burkina Faso’daki savaşların yanı sıra 30 yıllık Karabağ işgalinin sona erdirilmesinde de önemli bir rol oynadı.
NATO VE AB ÜLKELERİNİN SEMALARINDA
Bayraktar TB2, muharebe sahasının doğasını değiştiren SİHA olarak tanımlanıyor ve Avrupa Birliği ile NATO üyesi ülkeler tarafından da tercih ediliyor. Eylül 2024 itibariyle, NATO üyesi 6 ülke ve AB üyesi 4 ülkenin envanterinde yer alarak başarılı bir şekilde görev yapıyor.
DEPREMLERDEN ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEYE
Bayraktar TB2, sadece güvenlik görevlerinde değil, aynı zamanda sivil görevlerde de etkin bir rol oynuyor. Deprem ve sel gibi felaketler, arama kurtarma operasyonları, düzensiz göç takibi ve orman yangınlarıyla mücadelede kullanılıyor. Özellikle 24 Ocak 2020 Elazığ Sivrice depremi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2417 saat 6 dakika uçarak görev yaptı. Ayrıca, 2020-2023 yılları arasında 3166 yangının tespit edilip söndürülmesinde rol aldı.
İHRACAT ŞAMPİYONU
Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, ülkemizdeki en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı. İhracatın Şampiyonları Ödülü’nü alan Baykar, savunma ve havacılık sektöründe 2021, 2022 ve 2023 yıllarında ihracat lideri oldu. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 10 ülkeyle toplamda 34 ülke ile ihracat anlaşması imzalandı.