Şeftali içeriğinde bol miktarda mineral ve vitamin vardır zengin bir meyvedir. Kalbi korur, sindirimi destekler, hücreleri yeniler ve cilt sağlığına iyi gelir.
Şeftalilerin besin değeri
Bir adet orta boy şeftalinin (147 gr) besin değeri şu şekilde sıralanabilir:
- 50 kalori
- 0,5 gram yağ
- 0 gram kolesterol ve sodyum
- 15 gram karbonhidrat
- 13 gram şeker
- 2 gram lif
- 1 gram protein içerir
Şeftali, günlük A vitamini ihtiyacınızın %6'sını ve günlük C vitamini ihtiyacınızın %15'ini karşılamaktadır. Bir orta boy şeftali ayrıca günlük %2 veya daha fazla E ve K vitamini, folat, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, manganez, çinko ve bakır içermektedir.
Şeftalinin faydaları
Şeftali, vücudu koruyan ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Böylelikle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlamaktadır. Şeftalinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Bağırsak sağlığına iyi gelir
Ortalama boyuttaki bir şeftali yaklaşık olarak 1.5 gram lif içermektedir. Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
Kalp sağlığını iyileştirir
Şeftali meyvesi tüketmek yüksek tansiyon ve artan kolesterol seviyeleri gibi kalp hastalıkları geliştirme riskini azaltabilmektedir. Ayrıca şeftalide bulunan yüksek potasyum seviyesi de vücudun sağlıklı bir denge oluşmasını sağlayarak, yüksek tansiyonun korunmasına yardımcı olmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Şeftalinin etli kısmı C vitamini, polifenol ve karotenoid içererek güçlü bir antioksidan olarak görülebilmektedir. Antioksidanlar, hücrede oluşan hasarlarla savaşarak, yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucu olabilmektedir. Haftada en az iki porsiyon şeftali tüketmek menopoz sonrası kadınları, meme kanseri türlerinden koruyabilmektedir. Ayrıca şeftali çekirdeklerinden
elde edilen özlerin vücudun alerjik tepkisini azaltarak, bağışıklık sistemine çeşitli şekillerde fayda sağlamaktadır.
Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur
60 kaloriden daha az olan şeftalilerde doymuş yağ, kolesterol veya sodyum bulunmamaktadır. Bir şeftalinin %85'inden fazlası sudan oluşmaktadır. Ayrıca, lif oranı yüksek bir gıda olduğundan doyurucu olmaktadır. Bu durum tok hissetmeye neden olduğundan acıkma süresini geciktirerek kilo vermeye yardımcı olur.
Şeftali cilde fayda sağlar
Şeftali, cilt sağlığını destekleyen A vitamini açısından zengin bir meyvedir. Aynı zamanda şeftalide bulunan C vitamini, kırışıklıkları azaltarak, cilt dokusunu iyileştirmekte ve cildi güneşten, kirlilikten koruyan antioksidan görevi görmektedir.
Vücuttaki demir düzeylerini iyileştirir
Demir, vücudun hemoglobin (protein) yapması için gereklidir. Hemoglobin, vücutta bulunan tüm hücrelere sağlıklı oksijen taşınmasını sağlamaktadır. Bu sebeple günlük olarak yeterli miktarda demir açısından zengin gıdaları tüketmek önemli olmaktadır. Orta boyutta şeftali meyvesi 0.3 mg demir içermektedir. Şeftali tüketmek, vücuttaki demir seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Şeftali nasıl tüketilir?
Şeftali tatlı, sulu ve birçok vitamin, mineral, antioksidan içermektedir. Şeftali meyvesi tüketim şekilleri şu şekilde sıralanabilir:
- Şeftaliyi dilimleyerek yoğurtla birlikte,
- Şeftalileri karıştırıcıya atarak, içerisine muz ve buz ekleyip içecek halinde,
- Şeftali dilimlerini ısıtarak, üzerine tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz.
Şeftali nasıl seçilir ve saklanır?
Şeftali seçerken, dikkat edilmesi gereken noktalardan biri kokusudur. Ne kadar tatlıysa, o kadar olgun olarak bilinmektedir. Hasar görmüş, kahverengimsi, çürük veya buruşuk şeftalilerden kaçınmaya çalışın. Bunun yerine, sert veya sadece biraz yumuşak etli şeftali tercih etmek doğru olacaktır. Olgun şeftaliler oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta dayanmaktadır. Bu süre içinde yemeyi planlamıyorsanız, aşırı olgunlaşmasını önlemek için buzdolabında saklamak en iyisi olacaktır.