Eskişehir Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, marulun tarlada 15 TL olmasına rağmen tezgahlarda 100 TL’ye satılmasını "plansızlık" ve "aracı etkisi" olarak nitelendirdi.
Eskişehir'de üretici Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, marul fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili olarak, "Allah nasip ederse nisan ayı bereket ayı olacak. Bizim 10-20 TL'ye sattığımız marulu vatandaş belki 50 TL'ye tüketebilir ama bilin ki şu anki fiyat üreticideki fiyat değildir" diye konuştu.

Pazar tezgahlarının yeni "lüksü" haline gelen ve fiyatı 100 TL bandına dayanan marul, tarladaki rakamıyla dudak uçuklatıyor. Üreticinin dalında ortalama 15 TL'ye elden çıkardığı ürünün, tüketiciye ulaşana kadar katlanarak artması tepkileri de beraberinde getirdi.
alt="marul-pazar-2.jpg" src="/uploads/haberler/fileman/marul-pazar-2.jpg" style="width: 570px; height: 380px;" />
Üreticide ortalama 15 TL olan ürünü tüketici 100 TL'ye yiyor
2026 yılının ilk aylarında üreticideki marul fiyatlarının çok düşük olduğunu belirten Süleyman Buluşan, "O zamanlarda maliyetlerin çok yüksek olduğunu, üreticimiz bu fiyatlara marul sattığı zaman üretimde sıkıntı olacağını söylemiştik. Yıllardır söyleyegeldiğimiz bir sözümüz var, bunun altını çizerek kendi sözüm de diyebilirim: Planlı üretim, planlı pazar. Bir ülke olarak buna geçmediğimiz takdirde, Hal Kanunu'nu bir an evvel yetiştirmediğimiz takdirde, üreticide üretilen bir ürün 10, 15, 20 TL iken, tüketici bunu 100 TL'ye yiyor. Bunun sorumlusu da bu plansızlıktır. Şu anda ülkemizin etrafında olan savaşlar nedeniyle akaryakıt çok yükseldi ve bu durum üreticiye anında yansıyor. Bir tarla 10 TL'ye işlenirken, şu anda 30 TL'ye işlenir hale geldi" dedi.







