Türkiye’nin balık ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Egeli balıkçılar, teknelerde çalışacak tayfa bulamamaktan dertli. Yüksek maaş, üç öğün yemek ve barınma imkânına rağmen gençler deniz işine yönelmiyor.
“TAYFALAR OLMADAN TEKNE YÜRÜMEZ”
Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili Mehmet Aksoy, tayfaların balıkçılığın bel kemiği olduğunu vurgulayarak, “Maaşlar asgari ücretin 3-4 katına çıktı. 3 öğün yemek, yatacak yer var, sezon sonu prim de alıyorlar. Buna rağmen gençler masa başı işi istiyor. Mevcut tayfalar ise futbolcu gibi tekneden tekneye transfer oluyor.” dedi.
“80 BİN LİRAYA DAYANDI, YİNE DE ÇALIŞACAK ADAM YOK”
İzmir Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’ndan balıkçı Mustafa Baran,
“Meslek bizde babadan oğula geçer ama yeni tayfa bulmakta çok zorlanıyoruz. Maaş 80 bin liraya dayandı, yine de kimse gelmiyor.” ifadelerini kullandı.
“GECESİ GÜNDÜZÜ YOK AMA EMEĞİNİ VERİR”
Yaklaşık 30 yıldır tayfalık yapan Salih Peşmen ise, “Gemi işi zordur, gecesi gündüzü yoktur ama kazancı da iyidir. Maaşlar 70 binden başlıyor, 100 bine kadar çıkıyor. Buna rağmen gençler gelmek istemiyor.” dedi.
SEKTÖR ÇÖZÜM ARIYOR
Aksoy, sektördeki eleman açığını kapatmak için balıkçılık alanında meslek yüksekokulları kurulması yönünde çalışmalar yapıldığını belirtti. Uzmanlara göre denizcilik sektöründe nitelikli ara eleman yetiştirilmemesi, Türkiye’nin balıkçılıkta karşı karşıya kaldığı en kritik sorunlardan biri.







