Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit veya tağşiş yapılan gıdalara ilişkin Ağustos 2026’da yayımladığı listelerde, coğrafi işaretle korunan yöresel ürünlerin adını taşıyan bazı ürünler de yer aldı.
Kayseri’de üretilen ve “Kayseri Mantısı” adıyla satılan bir üründe soya tespit edilirken, kentte üretilen bir sucukta sakatat bulundu. Aydın’ın coğrafi işaretli İncirliova Deve Sucuğu adıyla satılan bir üründe de baş eti tespit edildi.
KAYSERİ MANTISINDA SOYA TESPİT EDİLDİ
Bakanlığın 20 Ağustos 2026 tarihli listesinde, Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde faaliyet gösteren Yusuf Can Şarvan-YCŞ Makarna tarafından üretilen Uğur Şarvan Kayseri markalı “El Yapımı Kayseri Mantısı (500 gr)” yer aldı.
Üründe yapılan analizlerde soya tespit edildi.
Kayseri Mantısı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle korunan ürünler arasında bulunuyor. Ürünün coğrafi işaret şartnamesinde iç harcın kıyma ve belirtilen diğer bileşenlerle hazırlanması öngörülüyor.
KAYSERİ SUCUĞUNDA BAŞ ETİ BULUNDU
Bakanlığın 22 Ağustos’ta yayımladığı tağşiş listesinde Kayseri’de üretilen bir sucuk da yer aldı.
Kocasinan’da faaliyet gösteren Erciyes Sakatat Et Tavuk Deri Gıda İnşaat Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
tarafından üretilen Başkartal markalı “Isıl İşlem Görmüş Dana Sucuk” ürününde sakatat olarak baş eti tespit edildi.
Kayseri Sucuğu da coğrafi işaretle koruma altındaki yöresel ürünler arasında yer alıyor.
İNCİRLİOVA DEVE SUCUĞUNDA DA SAKATAT
Benzer bir tespit Aydın’da üretilen bir üründe yapıldı.
İncirliova’da faaliyet gösteren EMKO Gıda Üretim Pazarlama Sanayi Turizm ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından üretilen “İncirliova Güven Et Ürünleri Deve Isıl İşlem Görmüş Sucuk”ta sakatat olarak baş eti bulundu.
İncirliova Deve Sucuğu da coğrafi işaretle korunan yöresel ürünler arasında bulunuyor.
COĞRAFİ İŞARET NEYİ KORUYOR?
Coğrafi işaret, belirli bir yöreyle özdeşleşmiş ürünün ününü, özelliklerini ve geleneksel üretim biçimini korumayı amaçlıyor.
Ancak coğrafi işaretli ürünlerin adını taşıyan bazı ürünlerin taklit ve tağşiş listelerinde yer alması, bu ürünlerin tescil şartnamelerine uygun üretilip üretilmediğine yönelik denetimleri yeniden gündeme taşıdı.
Mantıda soya veya sucukta farklı et ve sakatat kullanılması, tüketicinin satın aldığı ürünün içeriğini değiştirdiği gibi coğrafi işaretle korunan ürünlerin belirlenen özelliklerine uygunluk açısından da önem taşıyor.







