İstanbul Valiliği, sanayi işletmelerini ilgilendiren önemli bir uyarıda bulundu. İstanbul İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Yıllık İşletme Cetveli bildirimini zamanında yapmayan işletmelere idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILMASI ZORUNLU
6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu kapsamında sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin, faaliyet bilgilerini içeren Yıllık İşletme Cetveli’ni her yıl sisteme yüklemesi gerekiyor.
İşletmelerin, bir önceki yıla ait bilgileri kapsayan bildirimlerini her yıl 1 Ocak ile 30 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda tamamlaması zorunlu tutuluyor.
Başvuruların, e-Devlet sistemi içerisindeki “Sanayi Sicil İşlemleri” hizmeti üzerinden gerçekleştirildiği belirtildi.
UETS HESABI ŞARTI BULUNUYOR
Yetkililer, bildirim işlemlerinin yapılabilmesi için
işletmelerin Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) hesabına sahip olması gerektiğini açıkladı.
Henüz hesabı bulunmayan firmaların ise PTT aracılığıyla UETS kaydı oluşturması gerekiyor.
BİLDİRİM YAPMAYANA 15 BİN TL’Yİ AŞAN CEZA
Açıklamaya göre belirtilen süre içerisinde bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmelere 2026 yılı için 15 bin 29 TL idari para cezası uygulanacak.
Yetkililer, firmaların mağduriyet yaşamaması için işlemlerini son tarihten önce tamamlaması gerektiğini vurguladı.
SANAYİ SİCİL BELGESİ DE GEÇERSİZ SAYILABİLECEK
14 Nisan 2026 tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle birlikte, sanayi sicil belgesinin geçerliliği de yıllık cetvel bildirimine bağlanacak.
Bildirim yapmayan işletmelerin sanayi sicil belgelerinin geçersiz sayılacağı ve belge kapsamında sunulan desteklerden yararlanamayacağı ifade edildi.







