Kirazın Besin Değeri Nedir?
Kiraz, çeşitli renk ve tatlarda bulunan küçük çekirdekli meyveler olarak bilinir. Renkleri sarıdan başlayarak koyu kırmızıya kadar değişebilir. Bütün çeşitleri lif, vitamin ve mineral açısından oldukça besleyicidir.
154 gr tatlı kirazda yaklaşık olarak şu besin değerleri bulunur:
- Kalori: 97
- Protein: 2 gr
- Karbonhidrat: 25 gr
- Lif: 3 gr
- C Vitamini: günlük değerin (GD) %18'i
- Potasyum: GD'nin %10'u
- Bakır: GD'nin %5'i
- Manganez: GD'nin %5'i
Bağışıklık sistemini ve cilt sağlığını koruma açısından C vitamini büyük önem taşır. Potasyum, kas kasılması, sinir fonksiyonlarının kontrolünde ve kan basıncının düzenlenmesinde kritik bir rol oynar. Kiraz, lif kaynağı olmasından dolayı yararlı olan bağırsak bakterilerini besler ve bağırsak düzenini sağlayarak sağlıklı bir sindirim sağlar. Ayrıca kiraz B vitaminleri, manganez, bakır, magnezyum ve K vitamini içermektedir.
Kirazın Faydaları Nelerdir?
- Her şeyden önce kirazlar, flavonoidler olarak adlandırılan en güçlü antioksidan kategorilerinden birine ait fitokimyasallar olan antosiyaninler ve kuersetin içerir.
- Araştırmalar, bu spesifik antioksidanların diyabet, inflamasyon, nöral hastalıklar ve kardiyovasküler sağlık gibi durumlar için geniş bir uygulama yelpazesine sahip olduğunu göstermektedir.
- Kiraz, epifiz bezi tarafından üretilen bir hormon olan antioksidan melatonin içerir. Araştırmalar, melatoninin antioksidan faydası olduğunu, depresyon ve uyku regülasyonunun yönetilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.
- Kiraz potasyum, demir ve fosfor gibi çeşitli minerallerin iyi bir kaynağıdır. Bu minerallerin hepsi uzun vadede sağlığın korunması için gereklidir.
- İçeriğindeki lif, C
vitamini, karotenoidler ve antosiyaninler sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmaları için ihtiyaç duydukları proteinlere erişmesini engelleyerek çeşitli kanser türlerini yok ettiği, beraberinde siyanidin barındırması ile vücuttaki serbest radikal süpürücü aktivitenin önemli ölçüde arttığı saptanmıştır.
- Çalışmalar; kiraz yemekle, Alzheimer hastalığı riskini azaltmak arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
- İltihap karşıtı etkileri sebebiyle kiraz kan kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve bütün kronik hastalıkların kökünde yatan neden olan vücuttaki iltihabı ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcıdır.
Kirazın Zararı Var Mı?
- Kiraz hamile ve emziren kadınlar dahil meyve porsiyonu miktarlarında yendiğinde güvenlidir. Lif içeriği sebebiyle aşırı tüketimi gaz, bulantı ve kramplara neden olabilir.
- Hassas bireylerde kiraz bazı alerjiler geliştirebilir.
- Kiraz orta derecede glisemik indekse sahiptir, diyabet hastaları kan şeker takiplerini yaparaktan porsiyon kontrolü dahilinde tüketebilir.
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlar yüksek miktarda tüketimden kaçınmalıdır.
Hamilelikte Kirazın Faydaları Nelerdir?
- Hamilelikte uygun miktarda kiraz yenildiğinde, bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.
- Vücutta oluşan iltihap ve şişliklerin azalmasına yardımcı olur.
- Uyku kalitesini ve süresini arttırır.
- Bebeğin zihinsel gelişimini destekler.
- Kan damarlarını güçlendirir.
Kiraz Nasıl Tüketilmeli?
Kiraz, lezzetli bir meyve olduğu için meyve salatasının içerisinde veya sade bir şekilde tüketilebilir. Bununla birlikte kahvaltı sofralarında kiraz reçeli olarak da tüketebilirsiniz. Kirazın yalnızca meyvesi değil, sapı ve çekirdekleri de oldukça faydalıdır. Kuruttuğunuz sapları, şifa deposu olarak bilinen kiraz sapı çayı yapımında kullanabilirsiniz.