Her insanın içindeki şehvet duygusu, Allah’ın fıtri bir hediyesidir. Ancak bu duygu kontrol altına alınmazsa, hem dünya hem de ahiret hayatında büyük sıkıntılara yol açabilir. Peki, şehveti kontrol altına almak için neler yapmalıyız? İşte İslam’ın ışığında şehveti kontrol etmenin 10 etkili yolu!
1. DUA VE KARARLILIK ŞART!
Şehvet, tamamen yok edilmesi gereken bir duygu değil, aksine gerekli bir histir. Ancak bu hissin bedenimizin kontrolünde değil, bizim kontrolümüzde olması gerekir. İlk adım olarak Allah’tan yardım dileyin. Peygamber Efendimiz’den öğrendiğimiz şu duayı her gün yapabilirsiniz:
"Ey Allahım! Kulağımın, gözümün, dilimin, kalbimin ve şehvetimin şerrinden sana sığınırım."
Bu dua, İhya’u Ulûm’id-din eserinde yer almaktadır. Şehveti kontrol altına almak için dua etmekle yetinmeyin; nefsinize hâkim olma konusunda da kararlı olun!
2. ORUÇ TUTARAK NEFSİNİZİ TERBİYE EDİN!
Evlenme imkânınız yoksa veya evlenmeye güç yetiremiyorsanız, oruç tutmak, şehvet duygusunu dizginlemenin etkili yollarından biridir. Peygamber Efendimiz’in şu hadisi de bunu vurgulamaktadır:
"Ey gençler topluluğu! Evlenme imkânına sahip olan ve buna gücü yeten evlensin. Evlenmeye gücü yetmeyen ise oruç tutsun. Çünkü oruç, harama düşmekten bir himâyedir."
| Buhârî; hadis no: 5065. Müslim; hadis no: 1400
3. SALİH VE SALİHA DOSTLARLA VAKİT GEÇİRİN
İyi ve güzel ahlaklı arkadaşlar, size manevi bir kalkan olacaktır. Peygamber Efendimiz’in şu sözü de bunu desteklemektedir:
"Kişi yakın dostunun dini üzeredir. O halde sizden her biriniz kimi yakın dost ediniyorsa ona dikkatle baksın."
| Hadis-i Şerif, Tirmizi
4. BOŞ VE HARAM BAKIŞLARDAN KAÇININ
Göz, kalbe
açılan bir penceredir. Peygamberimiz, "Ey Ali! Bir bakışın peşinden tekrar bakma!" diyerek haram bakışları engellemenin önemini vurgulamıştır. İlk bakış affedilse de, ikinci bakış haramdır.
5. BOŞ VAKİTLERİ HAYIRLI İŞLERLE DOLDURUN
Boş vakitlerinizi ilimle, ibadetle ve yararlı işler yaparak geçirin. Zikir çekin, kitap okuyun, insanlara faydalı işler yapın. Aksi halde boş vakitler, şehvetin akla gelmesine zemin hazırlayabilir.
6. ALLAH’TAN HAŞYET DUYUN VE HAYA EDİN
Şehvetin kontrol edilmemesi, zinaya veya en azından mastürbasyon gibi fiillere sürükler. Bu hisse karşı Allah’tan korkmak ve O’na haya etmek, şehveti kontrol altına almanın yollarından biridir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur:
"Şüphe yok, o kimseler ki Rablerinden gıyaben haşyet duyarlar, (işte) onlar için bir mağfiret ve büyük bir mükâfât vardır."
| Kur’an-ı Kerim, el-Mulk, 67/12
7. AHİRETTEKİ NİMETLERİ HATIRLAYIN!
Şehvetin sizi ele geçirdiği anlarda ahirette Allah’ın hazırladığı nimetleri düşünün. İman edenler ve Allah yolunda sabredenler için sonsuz nimetler vaad edilmiştir.
8. YEDİĞİNİZE VE İÇTİĞİNİZE DİKKAT EDİN
Bazı yiyecekler ve içecekler, şehvet hissini artırabilir. Fındık, fıstık, çikolata gibi gıdaları az tüketin. Kahve ve çay gibi sinir sistemini uyaran içecekleri sınırlayın.
9. SOĞUK DUŞ ALARAK NEFSİNİZİ DİZGİNLEYİN
Soğuk suyla duş almak, şehvetin etkisini azaltabilir. Duşa girildiğinde istimna (mastürbasyon) tehlikesi olduğu için hızlıca vücudunuzu yıkayıp çıkın.
10. EVLENMEK EN ETKİLİ ÇÖZÜMDÜR
Şehvet duygusunu tamamen kontrol altına alamıyorsanız, evlenmek en etkili yoldur. Evlenmek, harama düşmenin önündeki en büyük kalkandır.