AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, 1983 yılında kurulan Refah Partisi’nde (RP) görev aldıktan sonra 1984’te Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985’te İstanbul İl Başkanı ve MKYK üyesi olarak seçildi. 27 Mart 1994’te İstanbul Büyükşehir Başkanı seçilen Erdoğan, RP’nin kapatılmasından sonra kurulan Fazilet Partisi’ne (FP) katıldı. 12 Aralık 1997’de Siirt’te, “Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker” mısralarını okuduğu bir şiir nedeniyle Diyarbakır DGM’de yargılandı ve dört ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, bu cezasını 24 Temmuz 1999’da tamamladı.
YENİ PARTİ KURULDU
Sabah Gazetesi'nden Muhammed Uzun'un haberine göre; Erdoğan, partisinin kapatılmasının ardından yeni kurulan Saadet Partisi’ne katılmadı ve 14 Ağustos 2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AK Parti) kurdu ve genel başkan seçildi. AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinde oyların büyük bir çoğunluğunu alarak 363 milletvekiliyle Meclis’e girdi. Seçimlerin ardından Erdoğan’ın siyasi yasağının kaldırılması için harekete geçildi ve Anayasa değişiklikleri gündeme geldi. Bu değişiklikler arasında, Erdoğan’a başbakanlık yolunun açılması için Anayasa’nın 76 ve 109. maddelerinde
değişiklik yapılması önerildi.
SEZER VETO ETTİ
O dönem cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer ise anayasa değişikliğini "kişiye özel" diye veto etti. Bunun üzerine yapılan değişiklik paketi, mecliste kabul oybirliğiyle kabul edildi. Sezer, baskılara daha fazla dayanamadı ve 31 Aralık’ta Anayasa değişikliğini onayladı ve Erdoğan için engel kalmadı.
YSK ise 2 Aralık’ta Pervari’de 3 sandık kurulunun oluşturulmaması, 1 sandığın ise kırılması üzerine AK Parti’nin itirazını kabul etti ve Siirt’teki seçimi iptal etti.
ÖNCE BAŞBAKAN SONRA CUMHURBAŞKANI
3 Kasım seçimlerinde milletvekili seçilen AK Partili Mervan Gül, “Erdoğan’a Başbakanlık yolunu açabilecek her türlü formüle destek olacağını belirterek, “Hiç tereddütsüz istifa ederim” dedi. Siirt’te 9 Mart 2003’te yapılan seçimde, AK Parti; sandıkta büyük bir başarı elde ederek Erdoğan’ın Meclis’e girmesini sağladı. Siirt’teki yenileme seçiminde AK Parti yüzde 84,8 oy aldı ve Erdoğan ile 2 milletvekili daha TBMM’ye taşındı. Siirt’te okuduğu şiir yüzünden ceza alan Erdoğan, 11 Mart’ta Meclis’te yemin etti. “Muhtar bile olamaz” denilen Erdoğan, önce başbakan ardından cumhurbaşkanı oldu.