Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinesinde gerçekleştirilen büyük dönüşüm projesiyle çehresi tamamen yenilenen eski Etimesgut Askeri Havalimanı modernizasyonunun ardından "Ankara Havalimanı" bugün saat 13.00 itibarıyla hizmete giriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan uçağın ilk inişi yaptığı bu yeni merkez, başkentin küresel diplomasi ve havacılık trafiğinde yepyeni bir dönem başlatacak.
8 AYDA MODERNİZASYON SÜRECİ TAMAMLANDI
Modernizasyon süreci, yüksek koordinasyonla yaklaşık 8 ay gibi kısa bir sürede sona erdi. Projede havalimanının pistinden apronuna, bağlantı yollarından teknolojik altyapısına kadar tüm birimleri uluslararası standartlara göre düzenlendi.
Proje kapsamında daha önce 2 bin 450 metre uzunluğa ve 42 metre genişliğe sahip olan pist, 3 bin metre uzunluk ve 60 metre genişliğe ulaştırıldı. Yapılan bu genişletme çalışmasıyla birlikte, büyük gövdeli uçakların güvenle iniş-kalkış
yapabileceği güçlü bir altyapı sağlandı. Pist başlarında oluşturulan toplam 15 bin metrekarelik iki adet dönüş cebi ve 160 bin metrekarelik yeni apron alanı sayesinde, havalimanı aynı anda yaklaşık 44 uçağa ev sahipliği yapabilecek bir park kapasitesine kavuştu.
BAŞTAN AŞAĞI YENİLENME
Proje kapsamında havalimanının mevcut taksi yolları tamamen yenilenirken, altyapıya yeni paralel ve bağlantı taksi yolları kazandırıldı. Uçuş emniyetini en üst seviyeye çıkarmak amacıyla Pist Sonu Emniyet Alanı (RESA) oluşturulurken; aydınlatma, yaklaşma ışıkları ve yönlendirme sistemleri uluslararası havacılık standartlarına uygun olarak modernize edildi.
Tüm mekanik, elektrik ve drenaj hatlarının baştan aşağı yenilendiği tesiste, 4 bin 800 metrekarelik modern bir Devlet Konukevi ile 310 araç kapasiteli açık otopark da hizmete hazır hale getirildi. Ayrıca, havalimanındaki tüm operasyonel birimler kesintisiz yönetim için tek bir dijital ağ altında birleştirildi.







