Antalya’da kurulan özel bir canlı yem çiftliğinde çekirge, hamam böceği ve un kurdu gibi birçok tür üretiliyor. Bu böcekler; hayvanat bahçeleri, pet shop mağazaları, tavuk çiftlikleri ve akvaryumlar için canlı yem olarak temin edilirken, son yıllarda bilimsel araştırmaların da odağına girmiş durumda.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA KULLANILIYOR
İşletme, yaklaşık 30 üniversiteyle yürüttüğü işbirliği sayesinde böcekleri; sağlık, gıda, kozmetik ve veterinerlik gibi farklı alanlardaki araştırmalara gönderiyor. Canlı yem çiftliğinin sahibi Selami Gökgöl; 2 çeşit çekirge, 5 çeşit hamam böceği ve 3 çeşit un kurdu türü ürettiklerini aktardı.
ÇEKİRGEDE YÜKSEK PROTEİN, HAMAM BÖCEĞİNDE ARAŞTIRMA KULLANIMI
Gökgöl, çiftlikte 450 ayrı kafeste yetiştirilen çekirgelerin yüksek protein değerine sahip olduğunu ifade etti. Hamam böceklerinde ise tartara, blaptica dubia, lobster, turuncu kafa ve madagaskar gibi farklı türlerin üretildiğini belirterek, özellikle madagaskar türünün hem hayvan yemi olarak hem de kanserle mücadele çalışmalarında kullanıldığını bildirdi.
Gökgöl, “Hamam
böceklerini insan hariç tüm etçil canlılar tüketebilir.” dedi.
KURUTULUP UN HALİNE GETİRİLİYOR
Un kurtlarının da 3 farklı çeşitte üretildiğini açıklayan Gökgöl, bu böceklerin özel alanlarda kurutularak un formuna dönüştürüldüğünü söyledi. Ayrıca Dry Freezer sistemiyle eksi 35 derecede ürünleri dondurup kuruttuklarını, böylece üniversitelerin araştırmaları için uygun koşullar sağladıklarını vurguladı.
Gökgöl, “30’un üzerinde üniversiteyle ortak çalışmamız var. Sadece gıda değil, kozmetik ve farklı alanlarda da projeler yürütülüyor.” ifadelerini kullanarak, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin çekirgelerle köpek maması geliştirdiğini hatırlattı.
AVRUPA’DAN TALEP ARTIYOR
Canlı yem üretiminin artmasıyla hem iç piyasada talebin yükseldiğini hem de dış pazardan ilgi geldiğini belirten Gökgöl, “Başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeden talep var. Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedeyiz ancak mevzuat çalışmalarının tamamlanması gerekiyor.” dedi.
Gökgöl, en yoğun iç talebin ise hayvanat bahçelerinden geldiğini ifade etti.







