Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen kuru incirler bu kez küf toksinleriyle değil, yasaklı pestisit kalıntıları nedeniyle gündeme geldi. Fransa’ya yapılan bir sevkiyat, analizlerde izin verilmeyen kimyasal maddelerin tespit edilmesi üzerine sınırdan geri çevrildi.
AB ALARM SİSTEMİNE TAKILDI
Avrupa Birliği’nin gıda güvenliği ağı RASFF’e giren bildirime göre, kuru incirlerde permetrin ve tetrametrin adlı iki farklı pestisit etken maddesi bulundu. Söz konusu sevkiyat, piyasaya sunulmadan önce sınır kontrolünde durduruldu.
Yapılan analizlerde, her iki maddenin de AB mevzuatına göre kuru incirde kullanımına izin verilmediği ve ölçülen değerlerin maksimum kalıntı limitlerini açık şekilde aştığı belirlendi.
Permetrin için tespit edilen değer 0,30
mg/kg olurken, AB limiti 0,050 mg/kg olarak belirlendi. Tetrametrin ise 0,14 mg/kg seviyesinde ölçüldü; oysa izin verilen üst sınır 0,010 mg/kg.
BÖCEK İLACINDA KULLANILIYOR
Her iki madde de genellikle haşere kontrolünde kullanılan sentetik insektisitler arasında yer alıyor. Bu maddeler, gıda ürünlerinde kullanım açısından ciddi kısıtlamalara tabi tutuluyor.
Uzmanlara göre, bu tür kimyasallar sinir ve solunum sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Özellikle uzun süreli maruziyet durumlarında hassas gruplar için risk oluşturabileceği ifade ediliyor.
Türkiye menşeli kuru incirler daha önce çoğunlukla küf kaynaklı toksinlerle gündeme gelirken, son bildirim pestisit kaynaklı risklerin de öne çıkmaya başladığını gösteriyor.










