Domuz eti tespit edilen firma açıklama yaptı “DNA bulaşığından kaynaklı” Geçtiğimiz günlerde bakanlığın açıkladığı listede “domuz eti” tespiti nedeniyle ifşa edilen Gurme Gıda bir kamuoyu açıklaması yaptı. Açıklamada kasıt yok bulaşık var denildi.
İkinci Kez Teşhir Edildi, ‘Dna Bulaşığı Var’ Dedi
Daha önce yayımlanan listelerde yer alan ve ürünlerinde domuz eti tespit edilen Gurme Gıda yine aynı skandalla listeye girdi. Kendisini ‘Helal Gıda Güvencesi’ kapsamında üretim yapan firma olarak tanıtan şirket, 12 Ekim 2019’da yayımlanan listede de yer almıştı. Ürünleri büyük market zincirlerinde de satılan şirket, “Kasıt ve kütlesel karışım yok. Sorun DNA bulaşığından kaynaklı. Bakanlık da durumun tağşiş olmadığını tarafımıza şifaen bildirdi” açıklaması yaptı.Peki DNA bulaşığı nasıl olur?
Kasıtlı olarak domuz eti karıştırılmış olmayan bazı ürünlerde bulaşma neticesinde benzer durumlar yaşanabiliyor. Bunun en büyük nedeni ise aynı bantta hem domuz eti (aynı veya ayrı zamanlarda) hem de sığır eti işlenmesinden kaynaklanabiliyor. Örneğin bir firma domuz eti satan bir market için domuz eti üretirken aynı tesiste sığır eti de üretirse tezgaha, bıçaklara, kasapların ellerine, işleme makinelerine bulaşan domuz kanı ve et parçaları aynı alanda üretilen sığır etlerine de bulaşabiliyor. Özellikle tavuk ve sığır eti ile aynı tesistecom/saglik/fermente-sucuk-ile-isil-islem-gormus-sucuk-arasindaki-fark-nedir/631/">sucuk, salam, sosis gibi ürünleri üreten markalarda bu oldukça sık rastlanan bir durum. Domuz eti bulaşığı nadir olsa da zaman zaman yaşanıyor. Tavuk etinin bulaşması İslami açıdan sorun olmayabilir ancak domuz etinin eser miktarda bulaşığının olması bile bütün ürünü haram yapar.