İslam dini, çocuklara isim verirken büyük bir titizlik gösterilmesini tavsiye eder. Anlamlı bir isimle onurlandırılmak her çocuğun hakkıdır. Peygamber Efendimiz’in “Kıyamet günü siz, isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Bu sebeple isimlerinizi güzelleştiriniz!” hadisi (Ebû Dâvûd, Edeb 61) isimlerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
ÇOCUKLAR İÇİN SAHABE İSMİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sahabe isimleri, çocuklara anlam yükleyerek onlara doğru yol göstermeyi amaçlar. İsmin anlamı, çocuğun karakterini şekillendiren bir etken olabilir. Bu yüzden ebeveynlerin, çocuğa anlamlı bir isim seçerken dikkatli olmaları gerekir.
SAHABE İSİMLERİNİN ÇOCUĞUN HAYATINA ETKİSİ
İslam'da sahabeler, peygamberlerden sonra en yüksek mertebeye sahip fertler olarak kabul edilir. Resûl-i Ekrem, onlardan bahsederken “Ashabımın hiçbirini çekiştirmeyin” diyerek (Müslim, Fezâʾilü’ṣ-ṣaḥâbe, 221) sahabelere olan sevgi ve saygısını dile getirmiştir. Bu yüzden bir çocuğa sahabe ismi vermek, ona derin anlamlar yükler.
NEDEN BİR SAHABE İSMİ SEÇMELİSİNİZ? DERİN ANLAMLI BİR MİRAS
Bir sahabe ismi seçmek, çocuğunuza İslam tarihinden bir miras bırakmaktır. Sahabe isimleri sadece tarihî anlamlarıyla değil, aynı zamanda ahlaki öğretileriyle de çocukların karakter gelişimine katkı sağlar.
İşte erkek çocuklar için en güzel sahabe isimleri:
1. ABBAD
Hz. Muhammed’in en yakın yoldaşlarından olan Abbâd bin Bişr, ibadetine düşkünlüğü, cesareti ve zekası ile bilinir. İsmi, “Allah’a ibadet eden” anlamına gelir.
2. ABDURRAHMAN
Cennetle müjdelenen sahabelerden Abdurrahman bin Avf, İslam’ı kabul eden ilk sekiz kişiden biridir. Abdurrahman ismi, “Rahman olan Allah’ın kulu” anlamına gelir.
3. ADİYY
Eski bir Hristiyan kabile reisiyken Müslüman olan Adiyy bin Hatem, İslam’a geçişiyle kabilesinin de Müslüman olmasını sağladı. Adiyy ismi, “daima cihada koşan” anlamına gelir.
4. AHNEF
Doğru yolda olan Müslüman bir general olan Ahnef b. Kays’ın adı, “Allah’a iman eden” anlamındadır.
5. AMMAR
Dini için büyük özverilerde bulunan Ammâr b. Yâsir, İslam tarihinin en sevilen isimlerinden biri olarak kabul edilir. Ammar, “koruyan ve önemseyen kimse” anlamına gelir.
6. ENES
Uhud Savaşı’nda şehit edilen Enes b. Nadr’ın adı, “korkusuz ve endişesiz” anlamına gelir.
7. ERKAM
İlk Müslümanların toplandığı evin sahibi olan Erkam b. Ebü’l-Erkam, İslam’ın gizli döneminde büyük rol oynamıştır. Erkam ismi, “üzerinde beyaz benekler olan siyah yılan” anlamına gelir.
8. ÂSIM
Hz. Peygamber’e Medine’ye hicretinde yardım eden sahabe Âsım b. Sâbit, Bedir Savaşı’nda da yer almıştır. İsmi, “koruyucu, kalkan” anlamındadır.
9. BİLAL
Bilal bin Rabah, İslam’ın ilk müezzini olarak bilinir. Bilal ismi, “soğuk içecek” anlamına gelir.
10. DİHYE
Dihye bin Halîfe el-Kelbî, cesur bir askeri komutan olarak bilinir. İsmi, “askeri komutan” anlamına gelir.
11. FAZIL
Fazl bin Abbas, Huneyn Savaşı’ndaki kahramanlığıyla tanınır. Fazıl ismi, “asil ve güzel amel” anlamına gelir.
12. FEYRUZ
İranlı sahabe Feyrûz ed-Deylemî, İslam’a geçtiği andan itibaren Efendimize olan bağlılığıyla bilinir. Feyruz, “turkuaz” anlamına gelir.
13. HAKİM
Mekke’nin Kâbe kuşatmasında doğan sahabe Hakîm bin Hizam, Hz. Hatice’nin yeğeniydi. Hakim ismi, “bilge adam, yargıç” anlamına gelir.
14. HANZALA
Uhud Savaşı’nda şehit edilen genç sahabe Hanzala bin Ebî Âmir, “acı meyve veren ağaç” anlamına gelir.
15. HAŞİM
Hâşim b. Utbe, Ridde Savaşları’ndaki cesaretiyle tanınır. Haşim ismi, “kötülüğü yok eden” anlamına gelir.
16. Hasan
Hassân bin Sâbit, Peygamberimiz için yazdığı övgü şiirleriyle tanınır. Hassan ismi, ‘güzellik ve hüsn sahibi’ anlamına gelir.
17. Hatip
Hâtıb bin Ebû Beltea, Peygamberimizin Mısır Kralına gönderdiği mektubu iletmekle sorumlu sahabîdir. Hatip ismi, ‘odun toplayıcısı’ anlamına gelir.
18. Hubab
Ensar’dan Hubâb bin el-Münzir, sevilen anlamına gelen ismiyle sahabenin dikkat çekenlerindendir.
19. Huzeyfe
Eski bir Arapça isim arıyorsanız, Huzeyfe harika bir seçim olacaktır. Huzeyfe bin Yemân, Hz. Muhammed’in sırdaşlarından biriydi ve Bedir Savaşı dışında tüm savaşlara katılmıştı.
20. Hüseyin
Hasan isminin küçültülmüş hali (Hasancık) olan Hüseyin, yaygın bir Arapça isimdir. İlk kez Efendimiz tarafından torununa verilmiştir. ‘Ilımlı, otantik, iyi huylu ve hassas’ anlamlarına gelir.
21. İbrahim
İbrahim bin Muhammed, Peygamber Efendimiz ile Mâriye el-Kıbtiyye annemizin oğlunun ismidir. Bu ismi, Araplar ve Yahudilerin de bildiği İbrahim peygamberden aldığı kabul edilir. ‘Cumhurun babası’ anlamına gelen bu isim Orta Doğu ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Müslüman aileler arasında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
22. İkrime
İkrime b. Amr b. Hişam başlarda Peygamber Efendimizin Mekke’deki en büyük düşmanlarından biriydi. Öncesinde böyle olsa da sonradan İslam’a geçti ve Ashab-ı Kîram’ın önde gelen Müslümanlarından biri oldu.
23. İmran
İmrân bin Husayn, Efendimiz’in ashabından bir mücahid ve yaygın bilinen bir hadis râvisidir. İmrân ve babası Husayn bin Ubeyde hicretten yedi yıl sonra İslam’a girmişlerdir. İmran, tarihi önemi olan günümüz isimlerindendir fakat bilinen bir anlamı yoktur.
24. İshak
İshak, Hz. Muhammed’in ashabının önde gelenlerindendi ve bu ismin de ‘çok gülen’ gibi harika bir anlamı vardır. Aynı zamanda ‘peygamber’ demektir.
25. Cabir
Câbir b. Abdullâh b. Amr b. Harâm el-Ensârî İslam’ı seçtiğinde çok genç, yedi yaşlarındaydı. Tarihçilerin aktardığına göre Câbir b. Abdillâh Bedir Savaşı’nın da içinde bulunduğu 19 tane savaşa katılmıştır. Câbir’in anlamı ‘rahatlatan kişi’ ya da ‘yetimlerle ve fakirlerle ilgilenip yardım eden’ anlamlarına gelmektedir.
26. Cafer
Cafer, Ebû Tâlib bin Abdulmuttalib’in üçüncü oğlu ve Hz. Ali’nin büyük kardeşi olan bir sahabînin ismidir. ‘Akış’ ya da ‘dere’ anlamlarına gelmektedir.
27. Cüleybib
Cüleybib az bilinen bir sahabî ve bir şehidin ismidir. Bu isim ‘küçük yetişkin’ anlamındadır. Bu onun kısa ya da küçük hatta cüce gibi olduğu anlamına gelir.
28. Ka'b
Bu özgün ve güzel isim 7. yüzyılda bir Arap şairi olan sahabî ,Kâ’b bin Züheyr, ile özdeşleştirilmiştir. Hatta Peygamber Efendimiz’e övgü için “Kasîdetü’l-bürde” şiirinin yazarıdır. Bu Arapça isim ,bazen Kâab olarak da telaffuz edilir, 1. yüzyılda Arap Yahudileri tarafından kullanılmıştır ve ‘asil, yüksek, saygı duyulan’ anlamlarına gelmektedir.
29. Habbab
Habbâb bin Eret, İslam’ı kabul eden ilk on kişiden biri olan, el-Yamamah(Suudi Arabistan’ın doğusundaki eski bir bölgedir)dan bir gençtir. ‘Hızlı yürüyen’ ya da ‘koşan’ anlamına gelen Habbab, güçlü, kısa ve öz bir bir isimdir ve çocuğunuz için ilgi çekici bir seçenek olacaktır.
30. Halid
Ebû Süleymân Hâlid b. el-Velîd b. el-Mugīre el-Mahzûmî, daha çok Seyfullah olarak bilinir, bugün bile askeri alandaki cesareti ve taktikleriyle tanınır. Medine döneminde Peygamberimizin yönetimindeki orduları komuta ederdi. Halid ‘sonsuz’ anlamına gelmektedir.
31. Hubeyb
Hubeyb bin Adî, Hz. Muhammed’in İslam’ı duyurmak için için gönderdiği öğretmenlerden biridir. Recî’ Vakası’nda şehit edilmiştir. Güçlü Arapça kökenleri olan Hubeyb ve Hubayb isimleri Habbab isminde türemişlerdir ve ‘hızlı yürüyen’ anlamına gelmektedir.
32. Huneys
Huzâfe bin Kays’ın oğlu Huneys b. Huzâfe, Hz. Ebu Bekîr’in öğretilerinden etkilenip İslam’ı seçmiştir. Bu isim ‘aslan’ anlamına gelmektedir.
33. Lebid
Lebîd, Hevâzin kabilelerinden biri olan Benî Âmir kabilesinden, Peygamberimiz’in sallallahu aleyhivesellem sahâbelerinden biri olan Arap bir şairdir. Peygamberimiz sallallahu aleyhivesellem ile ilk defa hasta amcası için çare bulmaya gittiğinde tanışmıştır. Tevâfuken Lebîd isminin anlamı da ‘sahâbe’dir.
34. Malik
Mâlik B. Dînâr, İslam’ı yaymak için Hindistan’a giden ilk Müslümanlardan biridir. İranlı bir esirin oğlu fakat Hasan-ı Basrî’nin öğrencisi olmuştur. Farklı şekilde telaffuz edilen bu ismin ‘hükümdar’, ‘mal sahibi’, ‘sahip’ anlamları vardır.
35. Mikdad
Behrâ kabilesine mensup ve muhacir olan Mikdâd B. Amr, en fazla saygı duyulan sahâbelerden biri olarak addedilmiştir. İsminin anlamı ‘güçlü’dür.
36. Muavvez
Muavvez B. Amr, babası Amr B. Cemûh’dan önce Peygamberimiz’in sallallahu aleyhivesellem gönderdiği davetçi vesilesiyle gizlice iman etmiştir. Anlamı ‘kaybettiği şey yerine bir şey verilen’ olan Muavvez, doğru bir hassasiyete sahip hoş bir isimdir.
37. Muaz
Muâz B. Amr, kendilerine başka ilahlar edinen bir aileye sahip olmasına rağmen İslamla şereflenen Amr B. Cemûh’un oğludur. Muâz isminin anlamı ise ‘korunmuş’tur.
38. Muhammed
Elbette Muhammed ismi sahâbeler tarafından da paylaşılmıştır. Onlardan biri de “Hz. Peygamber’in atlısı” olarak da bilinen Muhammed b. Mesleme’dir. Muhammed isminin anlamı ise ‘övgüye layık’ ve ‘asil’dir.
39. Münebbih
Hemmâm B. Münebbih, Peygamberimiz’in sallallahu aleyhivesellem zamanında iman etmiş olan İranlı bir askerdir. Münebbih isminin anlamı ise ‘haberdar eden’ ve ‘uyaran’dır.
/>
40. Musab
Kureyş’in Benî Abdüddâr kabilesine mensup Mus‘ab B. Umeyr, İslam’ın ilk elçilerindendir. Uhud Savaşı’nda savaşırken şehid olmuştur. Mus’ab isminin anlamı ise ‘güçlü ve hünerli’dir.
41. Nafi
Nüfey‘ B. Hâris’in üvey oğlu olan Nâfi b. Hâris, Benî Sakīf’in baş hekimidir. Peygamberimiz sallallahu aleyhivesellem tarafından tavsiye edilmiş hatta Sa‘d b. Ebî Vakkās’ı tedavi etmiştir. Bu isim, sadeliği ve yumuşaklığıyla sevilen bir isimdir. Aynı zaman da Allah’ın subhanehu ve teala isimlerinden biridir. Nâfi, ‘faydalı’ veya ‘fayda sağlayan kimse’ anlamına gelmektedir.
42. Nuaym
Gatafân kabilesine mensup Nuaym B. Mes‘ûd, Peygamberimiz sallallahu aleyhivesellem ile ilk defa Ebû Süfyân’ın kendisini Müslümanları Kureyş ordusuyla savaşmamaları konusunda ikna etmesi için gönderdiği zaman tanışmışır. Peygamberimiz’e sallallahu aleyhivesellem yaklaşmış ve Hendek Savaşı sırasında dinini değiştirmek istediğini itiraf etmiştir. Nuaym isminin anlamı ‘Hadis rivayet eden’dir.
43. Sa'd
Sa’d ya da Saad olarak telaffuz edilen bu isim ‘saadet, mutluluk ve refah’ anlamına gelmektedir. Sa‘d b. Ebî Vakkās sahâbelerden biridir ve İslam ile şereflenen 17. kişidir.
44. Sehl
Ensardan olan Sehl bin Sa’d sahâbelerden biridir. İsminin anlamı ise ‘sade’dir.
45. Said
Peygamberimiz’in sallallahu aleyhivesellem önde gelen sahâbelerinden biri olan Saîd b. Âmir el-Cumahî, Hz. Ömer’in halifeliğinde Humus Valisi olmuştur. Said isminin anlamı ‘mutlu’dur.
46. Salit
7. yüzyılda Bahreyn’e gönderilen Müslüman bir elçi olan Salit b. ‘Amr’ Alâ b. Hadramî, Habeşistan’dan Mekke’ye göç eden 83 Mekkeli Müslüman’dan biridir. Bu isim Saliit olarak da telaffuz edilir, anlamı ise ‘belagatli’ ya da ‘çok konuşan kimse’dır.
47. Selman
Mâhbe (Mâyeh) b. Bûzehmeşân olarak doğan Selmân-ı Fârisî İslam’ı kabul eden ilk İranlıdır. Tarihçiler Hendek Savaşı’nda hendek kazma fikrini ilk veren kişinin Selmân-ı Fârisî olduğunu söylemektedirler. Selmân isminin anlamı ‘nimet ya da barış’tır.
48. ŞemsŞemmas
Şemmâs b. Osman, Peygamberimiz’in sallallahu aleyhivesellem Uhud Savaşı’nda şehid olan sahâbelerinden biridir. Şems isminin kökeni Arapça ‘güneş’ kelimesine dayanmaktadır ve genellikle ikinci isim veya soy isimle birlikte kullanılır.
49. Safvan
Safvân b. Ümeyye başlarda Peygamberimiz’e sallallahu aleyhivesellem karşıdır hatta Hendek Savaşı’nda O’na karşı savaşmıştır. Mekke’den ayrılmak üzereyken kendisine Müslüman olmasını söyleyen Umeyr b. Vehb ile karşılaşmıştır. Kararını vermesi iki ayı bulmuştur ve sonunda İslam ile şereflenmiştir. Safvân isminin anlamı ise ‘kaya’dır.
50. Salim
Sâlim Mevlâ Ebû Huzeyfe, Müseylimetülkezzâb’a karşı yapılan savaştaki aktif katılımıyla bilinmektedir. Savaşta yiğitçe savaşmış ve sonunda şehid olmuştur. Arapça olan Sâlim isminin anlamı ‘güvenilir, sağlam ve barış’tır.
51. Şeddad
Peygamberimiz’in sallallahu aleyhivesellem sahâbelerinden biri olan Şeddâd b. Evs, hadis, özellikle Şam, ahlak ve salih ameller konularında, rivayet etmesiyle bilinir. Şeddad’ın anlamı ise ‘taze, hep yeşil kalan bitki’dir.
52. Şüca
Şücâ‘ b. Vehb, en iyi olarak 8. yılın Rebîülevvel ayında (Temmuz 629), Peygamberimiz sallallahu aleyhivesellem tarafından, Siy bölgesindeki Hevâzin kabilesinin bir kolu olan Benî Âmir üzerine gönderilmesiyle bilinir. Batı ülkelerinde çok popüler olmasa da bu isim, tüm erkek sahâbe isimleri arasından gerçekten göze çarpmaktadır. Şücâ isminin anlamı ‘yiğit ve cesur’dur.
53. Suheyb
Suheyb-i Rumî, Bizans İmparatorluğunun esiriydi. Peygamber Efendimiz aleyhisselatu vesselam’a iman eden ilklerden ve aynı zamanda saygı duyulan sahabelerden bir tanesiydi. Asıl ismi Umeyr’dir ancak kızıl yüzlü olduğu için ona Suheyb demişlerdir. Suheyb’in anlamı ‘kızıl saçlı veya kızıl görünüşlüdür’.
54. Süheyl
Süheyl ibn Amr, Kureyş kabilesinin hatibi, sözcüsüydü. Etkileyici ve zeki bir adamdı ve fikirleri kabiledeki herkes tarafından kabul ediliyordu. Süheyl’in anlamı ‘hassas veya yalın’ ve ‘bir yıldızın adı’dır.
55. Talha
Sahabe Talha bin Ubeydullah, Cemel Vakası ve Uhud Gazvesinde yaşanılanlarla tanınmıştır. (Kahramanca savaştığı Uhud Gazvesi’nde Resûlullah’ı korurken birçok yerinden yaralandı ve eli çolak kaldı. O gün üzerinde iki zırh bulunduğu için Uhud kayalığına çıkamayan Resûl-i Ekrem, Talha’nın sırtına basarak oraya çıktı bu sebeple de “Talha’ya -cennet- vâcip oldu” buyurdu. (Tirmizî, “Menâḳıb”, 21)) Bu harika Arapça isim, ‘cennetten gelen verimli bir ağaç’ anlamına gelir.
56. Temim
Temîm ed-Dârî, İslâm tarihinde bazı konulardaki öncülüğüyle tanınmıştır. Hz. Peygamber henüz hayatta iken Şam bölgesinden getirdiği kandillerle Mescid-i Nebevî’nin aydınlatılmasını sağlamış (İbn Mâce, “Mesâcîd”, 9), mescidde iki veya üç basamaklı bir minberin yaptırılmasını teklif etmiştir (Ahmed b. Hüseyin el-Beyhakī, III, 195-196; Makrîzî, s. 135). Tamim, “tamamlandı” anlamına gelen harika bir Arapça isimdir.
57. Sabit
Sâbit ibn Kays, İslam’ın ilk dönemlerinde Müslüman olmuş, zamanının en tanınmış sahabelerinden biriydi. Hz. Peygamber aleyhisselatu vesselam, “Sâbit b. Kays ne güzel adam!” diye övmüş ve (Tirmizî, “Menâḳıb”, 32), hastalandığı zaman ziyaretine gidip kendisine dua etmiştir. (Ebû Dâvûd, “Ṭıb”, 18) Arapçada Sâbit’in anlamı “sert olmayan”dır.
58. Sevban
‘Hastalıktan sonra iyileşme veya dönüş’ anlamına gelen Sevbân ismi, Hz. Muhammed’in beş sahabesiyle ilişkilendirilir. Bunlar: Sevbân b. Bücdüd, Sevbân el-Ensari, Ömer bin el-Hakem’in dedesi Sevbân , Sevbân el-Ansî ve Sevbân b. Yemred’dir.
59. Sümame
Sümâme bin Üsâl, zamanının en etkili ve güçlü Arap yöneticilerinden biriydi. Yemâme’deki Benî Hanîfe kabilesinin iki emîrinden biriydı. Sümâme adı “darı bitkisi” anlamına gelir.
60. Übey
Medine’de doğan Übey bin Ka’b, erken dönem Müslüman toplumunun en saygın kişilerinden biriydi. Übey ismi, ‘aşağılanmayı reddeden’ veya ‘kendine saygısı yüksek olan’ anlamına gelir.
61. Ubeydullah
Ubeydullah bin Abdullah, kalem-kâğıt hadisini ilk defa İbn Abbas’tan işittiğinde yeniden anlatan sahabedir. (Kırtas vakası) Ubeyd, ‘Allah’ın küçük hizmetkarı’ anlamına gelen Arapça bir isimdir.
62. Ukkaşe
Peygamber Efendimiz’in Ukkaşe adında beş sahabisi vardır, ancak en çok öne çıkanı, Hz.Muhammed’in emriyle Gamre’ye yaptığı seferi ile tanınan Ukkaşe bin Mihsan’dır. Ukkaşe isminin anlamı ‘örümcek’tir.
63. Ömer
“İlk doğan oğul, uzun ömürlü veya güzel konuşan ve yetenekli bir konuşmacı” anlamlarına gelen Ömer ismi, çok kullanılan bir isim olmasına rağmen vazgeçilmeyen isimlerden bir tanesidir. Müslüman ailelerde yaygın olarak kullanılan bu isim, en etkili Müslüman halifelerinden biri olan ve Efendimiz aleyhisselatu vesselamın en yakın arkadaşlarından olan Ömer bin Hattab ile ilişkilendirilmiştir.
64. Ukbe
‘Her şeyin sonu’ anlamına gelen Ukbe, Allah’ın elçisinin bir arkadaşı ve ilk Müslüman cemaatinin bir üyesiydi.
65. Urve
Urve ismi, Urve b. Mes‘ûd ile anılır ve ‘aslan’ anlamına gelmektedir. Sakīf kabilesinin reislerinden biri olan Urve Mekke’de çok iyi tanınıyordu. Hudeybiye antlaşmasında bu yüzden Mekkeliler adına elçi görevini üstlenmiştir. Yıllar sonra İslam’ın sevgisi Urve’nin gönlüne düşünce iman etti ancak Taifliler, yani kendi kavmi tarafından ok atılarak ağır şekilde yaralandı ve şehit edildi.
66. Usame
Usame bin Zeyd, Hz. Muhammed’in evlatlığı Zeyd bin Harise’nin oğluydu. Efendimiz aleyhisselatu vesselam tarafından komutan olarak seçilen en genç kişidir. Usame’nin anlamı ‘aslan’dır.
67. Utbe
Utbe bin Gazvân, İslam’ı kabul eden yedinci kişiydi ve Habeşistan’a hicret eden kişiler arasındaydı. Ancak Hz.Muhammed aleyhisselatu vesselamın yanında kalmak için Mekke’ye döndü. Utbe’nin anlamı “eşik, sınır”dır.
68. Osman
Osman, yaygın bir Müslüman ismidir ve aynı zamanda Usman olarak da tercüme edilmiştir. Hz.Muhammed aleyhisselatu vesselam zamanında Mekke’de doğan Osman bin Affan Dört Büyük Halife’den üçüncüsü ve Efendimiz’in cennetle müjdelediği sahabelerinden birisidir. Osman kelimesinin anlamı “Toy kuşu yavrusu”dur.
69. Veysel
Hz. Muhammed aleyhisselatu vesselamın yaşadığı dönemde yaşayan Yemenli bir Müslüman olan Veysel Karani, İslam’a güçlü bir şekilde inanıyordu. Medine’ye kadar gitmiş ancak zamanlamasından dolayı Efendimiz’i çok istese de görememiştir. Annesini razı etmek için de geri dönmüştür. İsminin anlamı “küçük kurt”tur.
70. Velid
Velid bin Velid, Velid bin Mugīre’nin çocuğu ve Halid Bin Velid’in baba bir kardeşi, Hz. Muhammed aleyhisselatu vesselamın ilk arkadaşlarından biriydi. Velid isminin anlamı ise “bebek veya yenidoğan” dır.
71. Zeyd
Necid’in kuzeyindeki Tayy kabilesinden gelen Zeydü’l-Hayr, Hz. Muhammed aleyhisselatu vesselamın en önemli sahabelerinden biriydi. Bu çok bilinen ve çok kullanılan Arapça isim, ” ilerleme ve büyüme” anlamlarına gelmektedir.
72. Ziyad
Ziyâd b. Ebîh, ilk dönem İslam aleminde Müslüman bir komutan ve yöneticiydi. Ziyad adı, Zeyd’in nadir kullanılan bir çeşididir ve “artış, büyüme ve bolluk” anlamlarına gelmektedir.
73. Zübeyr
Esed kabilesinden olan ve aynı zamanda Raşidin ordusunun kumandanı olan Zübeyr bin Avvam, Hz. Muhammed aleyhisselatu vesselamın en yakın arkadaşlarından biriydi. Zübeyr’in anlamı ‘güçlü ve şiddetli’ veya ‘duygu ve zeka’dır. (Radıyallahu anhum ecmain) Rabbim adını andığımız bütün sahabelere rahmet eylesin. Bu güzel sahabi isimleri sadece Arap kültürüne veya Müslüman dinine sahip kişiler için ayrılmamıştır. Bu isimlerden bazıları tamamen moderndir ve herhangi bir din veya inançtan erkek çocuklar için kullanılabilir. Peki bebeğiniz için bu sahabi isimlerinden hangisini seçerdiniz? Yorum bölümünde belirtin.