Prof. Dr. Fatih Gültekin’in katılımı ile gerçekleştirilen programa Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. M. Akif Nacar, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik, “Günümüzde gıda ticareti endüstriyel olarak üretime başlamıştır. Bunun için gıda katkı maddeleri kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Ancak bu katkı maddeleri kaynaklarıyla ilgili fazla bilgiye sahip değiliz” ifadelerini kullandı. Helal gıdanın, gıda üreticilerinin hoşlanmadığı bir konu olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, bu konuların gıda ve çevre mühendislerinin de hoşuna gitmediğini sözlerine ekleyerek, “Denetimler olmasın her şey serbest olsun istiyorlar. Ama sağlık için denetimin şart olduğu ortada” dedi. Rektör Taşaltın, “Geçmişte 3 yaşında hafız olanları duyuyorduk. Neden günümüzde böyle birileri çıkmıyor. Hafız olsun demiyoruz. Üç sayfalık bir
şey ezberlesinler istiyoruz. Maalesef o da yok. Bunun nedenlerinden birisi bu beslenme alışkanlıklarımız ve helal haram ayırımı yapmadan tüketmemiz değil mi” şeklinde konuştu.
SENTETİK GIDA BOYALARI ÇOCUKLARDA HAREKET BOZUKLUĞUNA NEDEN OLURYOR
TÜBA üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin, sentetik gıda boyalarının sağlıklı çocuklarda dahi hareket bozukluğuna neden olduğu üzerinde durdu. Ayrıca dinimizde tüketilmesi yasak olan domuzun kullanıldığı alanlar hakkında geniş bir bilgi verdi. Gültekin, “Domuz yağı, su ve yağın kaynaşmasını sağlaması için emiligatör yapımında, kıllarından sistein maddesi, deri ve kemikleri işlenerek jelatin yapımında kullanılmaktadır. Fakat ülkemizde domuz jelatini kullanılması yasak olmasına rağmen yasal olmayan yollarla girişleri yapılmaktadır. Bu nedenle helallik açısından helal sertifikalı ürünler tercih edilmelidir. Helal sertifikası yok ise bitkisel kaynaklı katkılar tercih edilmelidir” diye konuştu.
Kaynak: Milli Gazete