Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği kapsamında sebze ve meyvelerde pestisit kalıntısını düzenli olarak denetliyor. Resmi numune planına göre 30 farklı ürün grubunda düzenli analiz yapıldığı açıklandı.
30 ÜRÜNDE DÜZENLİ ANALİZ
Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan plan kapsamında domates, biber, çilek, üzüm, elma ve marul gibi yaygın tüketilen ürünler de denetim kapsamına alındı. Pestisit denetimleri üretimden satış noktasına kadar farklı aşamalarda yapılıyor. Numuneler üreticilerden, paketleme tesislerinden, toptan satış noktalarından, hallerden ve perakende satış
noktalarından alınarak akredite laboratuvarlarda inceleniyor. Bakanlık laboratuvarlarında yapılan analizlerde başlangıçta yaklaşık 80 pestisit etken maddesi incelenirken, bu sayı günümüzde en az 450 aktif maddeye kadar çıkarıldı.
UYGUNSUZ ÜRÜNLERE YAPTIRIM
Analizlerde mevzuata aykırı kalıntı tespit edilmesi halinde ürünler piyasadan toplatılabiliyor, idari para cezaları uygulanabiliyor ve bazı durumlarda savcılığa suç duyurusunda bulunulabiliyor. Bakanlık denetim yapılan ürünleri açıklasa da hangi ürünlerde hangi seviyede kalıntı bulunduğuna ilişkin detaylı sonuçlar düzenli olarak kamuoyuyla paylaşılmıyor.







