Uçak yolculuğunda en sık yaşanan sorunlardan biri olan kulak tıkanıklığı, özellikle kalkış ve iniş anlarında ortaya çıkıyor. Kabin içi basınç değişimi, kulak zarını etkileyerek rahatsız edici bir basınç hissine neden oluyor.
BASİT BİR NEFES YÖNTEMİ YETERLİ
Pilot William Hosie’ye göre bu sorunu azaltmanın en etkili yollarından biri, “burun kapalıyken ağız da kapatılıp yavaşça nefes verme” tekniği. Bu yöntem, kulaktaki basıncı dışarı atmaya yardımcı oluyor. Ancak Hosie, aşırı basınç uygulanmaması gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu durum kulak zarının yırtılmasına yol açabiliyor.
ŞEKER YEMEK GERÇEKTEN İŞE YARIYOR
Basınç dengelemenin başka bir pratik yöntemi ise şeker ya da lolipop emmek. Bu, Eustachi borusunu açarak kulaktaki
basıncı hafifletiyor. Özellikle çocuk yolcular için bu yöntem oldukça etkili. Bebeklerde ise emzik ya da biberonla süt içirmek öneriliyor.
KABİN BASINCI DİŞLERİ DE ETKİLEYEBİLİR
Hosie’ye göre kulak dışında diş ağrısı da uçak yolculuklarında sık görülür. Çünkü basınç farkı, özellikle dolgu veya çürük bölgelerde ağrıya yol açabilir. Kabin basıncının değişmesi; şampuanların akmasına, cips paketlerinin şişmesine de neden olabilir.
YAŞANAN GERÇEK OLAYLAR UYARI NİTELİĞİNDE
2018’de Ryanair’e ait bir uçakta kabin basıncı kaybolmuş ve 33 yolcu hastaneye kaldırılmıştı. Benzer bir olay Delta Havayolları’nda da yaşandı; bazı yolcular kulak zarının yırtılması ve burun kanaması gibi ciddi şikâyetlerle tedavi altına alındı.