Çin’de yapılan çarpıcı araştırma, klasik madencilik yöntemlerini kökünden değiştirebilecek bir gerçeği ortaya çıkardı. Bilim insanları, bir eğrelti otunda doğal halde kristalleşmiş monazit minerali tespit etti. Bu buluş, bitkilerden nadir toprak elementi elde edilmesinin artık teoriden çıkıp pratik olarak mümkün olduğunu gösteriyor.
GELENEKSEL MADENCİLİK AZALACAK
Guangzhou Jeokimya Enstitüsü öncülüğündeki ekip, keşfin çevreye zarar vermeden metal geri kazanımına kapı araladığını belirtti. “Fito-madencilik” adı verilen bu yöntem, bitkilerin kendi bünyelerinde yüksek miktarda metal biriktirmesi esasına dayanıyor. Böylece hem klasik madenciliğin çevresel tahribatı azalacak hem de jeopolitik bağımlılıkların düşmesi hedeflenecek.
YEŞİL MADENCİLİK DÖNEMİ
/>
Normalde yüksek sıcaklık ve basınç altında oluşan monazitin eğrelti otunun yaprak ve kök zarlarında kristalleşmesi, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Serium, lantan ve neodimyum gibi stratejik elementler içeren bu mineralin bitki içinde doğal süreçle oluşması, “kimyasal bahçe” mekanizmasıyla ilişkilendirildi. Keşif, hem nadir toprak elementlerinin geri kazanımı hem de kirli sahaların temizlenmesini aynı anda mümkün kılacak çevreci bir model sunuyor.
TÜRKİYE’DE DURUM NE?
Türkiye iklim çeşitliliği sayesinde çok sayıda eğrelti otu türüne ev sahipliği yapıyor. Ancak Çin’de incelenen tür olan Blechnum orientale Türkiye’de doğal olarak yetişmiyor. Yine de uygun nem ve sıcaklığın sağlandığı Doğu Karadeniz veya Akdeniz kıyılarındaki kontrollü ortamlarda kültürel üretimi mümkün görülüyor.







