Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Geleceğin Zirvesi"'ne hitap etti.
TARİHİ BİR SINAV
Uluslararası toplumun ve BM’nin "tarihi bir sınavdan" geçtiğini vurgulayan Fidan, kriz ve ihtilaflara çözüm bulma yeteneğinin giderek azaldığını belirtti. Küresel eşitsizlik ve adaletsizliklerin arttığını, bu durumun İslamofobi ve yabancı düşmanlığı için zemin hazırladığını ifade etti.
LİDERLİK EKSİKLİĞİ
Fidan, BM’nin artan tehditlere karşı yeterli liderlik gösteremediğini belirtti. "Küresel sorunlara ortak çözüm için etkili bir yapı gerekiyor," diyen Fidan, bu yapının daha kapsayıcı ve çok taraflı olması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, BM ve özellikle BM Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı reform ihtiyacına dikkat çekti.
"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR"
"Dünya 5'ten büyüktür," ifadesini kullanan Fidan, BM’de karar alma mekanizmalarının daha demokratik hale getirilmesi gerektiğini ve kutuplaşmayı önleyecek araçların geliştirilmesi
gerektiğini vurguladı. Uluslararası barış ve güvenliğin, sınırlı sayıda ülkeden oluşan "imtiyazlı bir gruba" bırakılamayacağını söyledi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ
Fidan, uluslararası finansal mimaride de reforma ihtiyaç olduğunu belirterek, ancak bu sayede sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Türkiye’nin bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için her platformda çaba göstereceğini de sözlerine ekledi.
YENİ TEKNOLOJİLER VE DİJİTAL SÖZLEŞME
Yeni teknolojiler ve yapay zekaya adapte olmak için yeni yollar keşfetmeye devam ettiklerini belirten Fidan, kabul edilen **"Dijital Sözleşme"**yi memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Ayrıca, uluslararası toplumun Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı BM Teknoloji Bankası’na desteğini artırmasını beklediğini söyledi.
KARARLILIK VE GELECEĞİN PAKTI
Fidan, "Bugünkü zirvenin başarısı, çok taraflı sistemi yeniden inşa etmek için olan kararlılığımızı teyit edecek," değerlendirmesinde bulundu. **"Geleceğin Paktı"**nın ortak dünya vizyonu için yükümlülükleri şekillendireceğini kaydetti.