İsrail-İran krizinin küresel güvenliği tehdit ettiği günümüzde, olası savaş senaryoları yeniden gündeme taşındı. Bu gelişmelerin ardından, yapay zekâ destekli analizle “işgal edilmesi en zor ülkeler” sıralaması çıkarıldı. Stratejik coğrafya, askeri kapasite ve halk direnci gibi birçok kriter esas alındı.
TÜRKİYE 6. SIRADA YER ALDI
Türkiye, listede 6. sırada yer aldı. Dağlık ve ormanlık yapısı, milli savunma sanayiindeki atılımları, NATO üyeliği ve yüksek iç direnç potansiyeli Türkiye’yi işgal edilmesi en zor ülkelerden biri haline getirdi. SİHA gücü, Bayraktar TB2, Hisar hava savunma sistemleri ve yüksek milliyetçilik duygusu, Türkiye’yi üst sıralara taşıdı.
LİSTENİN ZİRVESİNDE KİM VAR?
Yapay zekâ analizine göre, işgal edilmesi en zor ülke ABD oldu. Coğrafi izolasyonu, nükleer kapasitesi, sivil silahlanma
oranı ve gelişmiş teknolojik savunması sayesinde listenin birinci sırasında yer aldı. ABD’yi Çin ve Rusya takip etti.
İLK 10’DA YER ALAN ÜLKELER VE GÜÇLÜ YANLARI
ABD: Okyanuslarla çevrili, nükleer triad, küresel üs ağı
Çin: Kitlesel halk desteği, hipersonik silahlar
Rusya: Geniş arazi, partizan savaş geleneği
İsviçre: Alpler savunması, Reduit sistemi
Hindistan: Gerilla savaşına uygun arazi, 1,4 milyar nüfus
Türkiye: Dağlık coğrafya, SİHA gücü, iç direniş potansiyeli
İran: Proxy savaş kapasitesi, boğazlar kontrolü
Kuzey Kore: Yer altı savunması, askerileşmiş toplum
Japonya: Denizden işgal zorluğu, ABD ittifakı
Birleşik Krallık: Ada ülkesi avantajı, nükleer denizaltılar