İsrail merkezli Maariv gazetesinde değerlendirme yapan İsrail Savunma Kuvvetleri’nin eski kıdemli yetkililerinden Amit Yagur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “oyun oynamadığını” ve Gazze saldırıları sürerken Türkiye’nin bölgesel liderlikte güç kazandığını vurguladı. Yagur, İsrail’in yalnızca askeri söylemlere sıkıştığını, buna karşın Türkiye’nin ticaret koridorlarıyla alanını genişlettiğini ifade etti.
"TÜRKİYE, İSRAİL'İN ALEYHİNE GÜÇLENİYOR"
Yagur, Türkiye’nin hem Müslüman dünyada etkili bir aktör hem de ABD ile stratejik iletişim kurabilen bir NATO üyesi olduğunu belirtti. Ankara’nın sessizce bölgesel pozisyonunu güçlendirdiğini, İsrail’in ise “tehdit senaryolarıyla” zaman kaybettiğini söyledi.
ZENGEZUR KORİDORU VE YENİ DÜZEN
Yagur, Ermenistan ile
Azerbaycan arasında imzalanan anlaşmayla Zengezur Koridoru’nun resmileştiğini ve bu adımın Türkiye’yi Avrupa’ya ekonomik çıkış kapısı haline getirdiğini aktardı. Ayrıca Hindistan-ABD arasındaki ticaret krizinin, Türkiye’nin liderlik ettiği kuzey ekonomik eksenini güçlendirdiğini ifade etti.
STRATEJİK HAMLELER AFRİKA’YA UZANDI
Türkiye’nin Suriye ile 14 milyar dolarlık altyapı anlaşması imzaladığını ve Somali ile askeri iş birliğini güçlendirdiğini hatırlatan Yagur, bu adımların Türkiye’yi Afrika Boynuzu’nda stratejik bir konuma taşıdığını belirtti.
"YENİ ORTA DOĞU’NUN TEMELİNİ TÜRKİYE ATIYOR"
Yagur, Gazze saldırıları devam ederken Türkiye’nin hem ekonomik hem de stratejik mimari kurduğunu, İsrail’in de vakit kaybetmeden bu yarışa katılması gerektiğini söyledi.