Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023'te Pazarcık ve Elbistan merkezli büyük depremlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Sözbilir, bu depremlerin Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldiğini belirterek, bölgedeki diğer faylarla ilgili yürütülen araştırmalara değindi.
MARAŞ FAY ZONU'NU DAHA YAKINDAN İNCELEDİLER
Prof. Dr. Sözbilir, Kahramanmaraş il sınırları içinde yer alan Maraş Fay Zonu'nu vurguladı ve bu fayın henüz kırılmadığını söyledi. "Bu fayın, 6,8 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli olduğunu tespit ettik" diyen Sözbilir, bölgedeki en aktif faylardan birinin bu olduğuna dikkat çekti.
Maraş Fay Zonu'nun Güneyindeki Parçalar Yüksek Aktivite Gösteriyor
Maraş Fay Zonu'nun güneyindeki segment üzerinde yaptıkları kazı çalışmalarına değinen Sözbilir, bu bölgenin en yüksek aktiviteye sahip olduğunu ve yapılaşma öncesi bu bölgenin dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı. Yaptıkları araştırmalarda, fayın son 10 bin yıl içinde 3 büyük deprem ürettiğini ve bu depremler arasındaki ortalama aralığın 3 bin yıl olduğunu belirlediklerini aktardı.
1500'LERDEN BERİ KIRILMAYAN MÜHİM FAYLAR
Maraş Fay Zonu üzerinde, en son 1500'lü yıllarda büyük bir deprem yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, bu fayın Doğu Anadolu Fayı tarafından da etkilendiğini belirterek,
yeni veriler elde ettiklerini söyledi.
Sözbilir, 6 Şubat depremlerinin ilkinde Narlı, Erkenek, Pazarcık ve Amanos gibi segmentlerin kırıldığını, ikinci depremde ise Çardak ve Doğanşehir faylarının harekete geçtiğini ifade etti. Ancak, Malatya Fayı'nın hala kırılmadığını kaydetti.
MALATYA’DAKİ SON DEPREM VE KIRILMAYAN PARÇALAR
Prof. Dr. Sözbilir, 16 Ekim'de Malatya Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem ile ilgili önemli bilgiler verdi. Erkenek ile Pütürge arasındaki daha önce kırılmayan fayın artık kırıldığını, ancak Bingöl tarafında hâlâ kırılmamış segmentlerin bulunduğunu aktardı.
BİNGÖL VE YEDİSU SEGMENTİ'NDEN DEPREM BEKLENTİSİ
Bingöl tarafındaki Yedisu Segmenti ve Doğu Anadolu Fayı üzerinde yapılan çalışmalarda, bu bölgelerin sismik boşluk sınıfında yer aldığını belirten Sözbilir, bu alanlarda büyük bir depremin olma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı. "Bu bölgeler, depremin günümüzde üretmesi gereken alanlar" diyerek, bölgedeki deprem riski hakkında uyarılarda bulundu.
GÜNEYDE ÖLÜDENİZ FAYI'NA YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Sözbilir, Ölüdeniz Fayı'nın da 6 Şubat depremlerinde kırılmadığını belirterek, bu fay üzerinde de önemli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa gibi fay parçalarının da hâlâ kırılmadığını ve bu alanlarda yapılan araştırmaların sürdüğünü ifade etti.