Türkiye, turizmde son yılların en büyük yükselişini yaşıyor. 2024'te turist sayısında ve turizm gelirlerinde kırılan rekorlar, "nitelikli turist" hedefiyle daha da artıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmin geleceği için yeni projeleri açıklarken, müze ve ören yerlerinde gece ziyaretleri ve arkeolojik kazılarda yerli ve millî dönemin başladığını vurguladı.
RUSYA, ALMANYA VE İNGİLTERE TURİZMDE İLK SIRADA
2024'ün ilk 7 ayında Türkiye'yi en çok ziyaret eden ülkeler sıralamasında başı çeken Rusya, 3 milyon 611 bin 218 ziyaretçi ile zirvede yer aldı. Onu, 3 milyon 502 bin 628 ziyaretçiyle Almanya ve 2 milyon 434 bin 333 ziyaretçiyle İngiltere takip etti. İran ve Bulgaristan ise bu ülkeleri izleyerek Türkiye'ye en çok turist gönderen diğer ülkeler arasında yer aldı.
NİTELİKLİ TURİST HEDEFİ BÜYÜK
Küresel koronavirüs salgınının ardından Türkiye'nin turizmde toparlanma süreci hızlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kişi başı gecelik harcamanın 2024 yılında 103 dolar seviyesine ulaşmasını hedeflerken, turizm gelirlerinin de tabana yayılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, "nitelikli turist" hedefiyle bu alanda büyük başarılara imza attıklarını belirtti.
GECE MÜZECİLİĞİ: TARİHİ MİRASA YENİ DOKUNUŞ
Bakanlığın hayata geçirdiği Gece Müzeciliği
projesiyle turistler, arkeolojik miraslara gece de erişebiliyor. Efes, Hierapolis (Pamukkale) ve Galata Kulesi gibi önemli tarihi alanlar, gece aydınlatılarak ziyaretçilere açıldı. Bu projeyle turistlerin müzelere ilgisi büyük ölçüde artarken, yerel esnaf da ekonomik olarak fayda sağladı.
İLK 9 AYDA 22 MİLYON ZİYARETÇİ
2024 yılının ilk 9 ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerleri, 21 milyon 773 bin 289 ziyaretçi ağırladı. Konya Mevlana Müzesi, en çok ziyaret edilen müze olurken, İzmir Efes Ören Yeri ve Pamukkale de ilk üç sırada yer aldı.
YERLİ VE MİLLÎ KAZILARDA DÜNYA REKORU
Türkiye, arkeolojik kazılarda da rekorlar kırıyor. 2021 yılında 670 olan arkeolojik kazı sayısı, 2024’te 765’e çıktı. Bu kazılar, 12 aya yayılan bir çalışma programı ile yürütülüyor ve dünya rekoru olarak kaydedildi. 2026 yılında 800 kazıya ulaşılması bekleniyor.
GÜN IŞIĞINA KAVUŞAN TARİHİ ESERLER
Son dönemde Geleceğe Miras Projesi ile Uşak'ta Blaundos Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan Roma Dönemi kadın heykeli ve Andriake Kazıları'ndan çıkan Millefiori cam kaplama levhaları önemli buluntular arasında yer aldı. Urartuların baştanrısı Haldi’ye ithaf edilen 2 bin 700 yıllık bronz kalkanlar, Antalya’da bulunan tunç hançer gibi eserler de tarihe yeni bir ışık tuttu.