Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) tarafından geliştirilen ve depremlerde zemin sıvılaşmasını önlemeyi amaçlayan “Patentli Bor Katkılı Enjeksiyon Malzemesi,” sahada olumlu sonuçlar verdi. Gemlik ilçesinde, zemin sıvılaşması riski yüksek olan Kurşunlu sahilinde yapılan uygulamada kum zemin kısa sürede katı hale getirildi. Bu yöntem hali hazırdaki binalara da uygulanabilecek.
BOR KATKILI İLK PATENT
Yaklaşık 15 yıllık araştırmalar sonucu BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı tarafından geliştirilen bu malzeme, zemin sıvılaşmasına karşı etkili bir çözüm sunuyor. Ürün, BTÜ'nün Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi tarafından tescil edilen ilk patenti olurken, Deprem Araştırmaları Projesi tarafından da destekleniyor. Proje yerli ve milli bir çalışma olup, zemin
iyileştirme süreçlerinde ekonomik olarak kullanılabilirliği de vurgulandı.
AĞIR ŞARTLARDA BAŞARILI SONUÇ
Avcı, zemin sıvılaşması açısından en zor alanlardan biri olan fay hattının geçtiği Gemlik'teki denemelerde, ürünün etkinliğini test ettiklerini belirtti. Sıvılaşma riski yüksek ve yeraltı suyunun bulunduğu bölgede malzemenin kısa sürede etkisini gösterdiğini ifade eden Avcı, “En zorlu şartlarda başarılı sonuçlar aldık,” dedi.
İLK UYGULAMALAR DEPREM BÖLGELERİNDE
Arazi çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bor katkılı malzemenin deprem riski taşıyan bölgelerde uygulanması planlanıyor. Avcı, İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi zemin sıvılaşma riski yüksek olan bölgelerde malzemenin kullanılarak, deprem sırasında olası yıkımların önlenmesini hedeflediklerini belirtti.