Ukrayna, kritik önemdeki siber güvenlik toplantısının ardından, devlet çalışanlarına Telegram yasağı getirdi. Bu yasak, hükümet, askeri personel ve kritik altyapı çalışanlarını kapsıyor. Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Telegram üzerinden siber saldırılar ve kimlik avı girişimlerinde bulunduğu ifade edildi. Ukraynalı yetkililer, uygulamanın ulusal güvenlik için tehdit oluşturduğunu belirtti.
TELEGRAM SİBER GÜVENLİK TEHDİDİ Mİ?
Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü (GUR) Başkanı Kyrylo Budanov, Telegram'ın Rus istihbarat servisleri tarafından kullanıcıların mesajlarına erişim sağlamak için kullanıldığını belirtti. Budanov, “Telegram bir ulusal güvenlik meselesidir” diyerek, uygulamanın siber saldırılar, kimlik avı ve kötü amaçlı yazılımlar aracılığıyla Rusya’nın ellerinde tehlikeli bir silah haline geldiğini vurguladı.
RUSYA'NIN TELEGRAM'I SİLAH OLARAK KULLANDIĞI İDDİA EDİLDİ
Ukrayna yetkilileri, Telegram’ın Rusya tarafından füze
saldırılarını kalibre etmek için kullanıldığına dikkat çekti. Kimlik avı saldırıları ve kötü amaçlı yazılımlar aracılığıyla, Rusya’nın hem askeri hem de sivil hedeflere yönelik istihbarat topladığı ve saldırıları koordine ettiği belirtildi. Özellikle devlet cihazlarında Telegram kullanımının yasaklanmasının arkasında, Rusya’nın bu uygulama üzerinden siber saldırıları artırdığı gerçeği yatıyor.
Bazı yetkililer, görevleri gereği Telegram’ı kullanmaya devam edebilecek. Ancak bu kişiler sıkı denetim altında tutulacak. Halkın ise kişisel cihazlarında uygulamayı kullanmasına izin verilecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve hükümet yetkilileri de uygulamayı savaş haberlerini iletmek ve halkla etkileşim kurmak için aktif olarak kullanıyor.
TELEGRAM'IN TARİHÇESİ
2013 yılında Pavel ve Nikolai Durov kardeşler tarafından geliştirilen Telegram, bugün yaklaşık 1 milyar kullanıcıya sahip. Rusya, Ukrayna ve komşu ülkelerde yaygın bir şekilde kullanılan bu uygulama, savaş sırasında kritik bir haberleşme aracı olarak öne çıktı.
İHA