Yulaf tohumu kaliteli lif ve protein, zengin vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle sağlıklı ve glüten içermeyen bir besindir. Bu jelimsi yapısıyla yumurta yerine pişirme tariflerinde de kullanılabilir. Yulaf faydalı içeriğinin yanı sıra doyurucudur. Böylece yulafın tadının nötr olması tatlı ve tuzlularla rahatlıkla tüketilmesine olanak sağlamaktadır.
Yulaf nedir?
Yulaf, adaçayı bitkileri cinsine ait olan Salvia Hispanica bitkisinin tohumlarıdır. Bol miktarda lif ve Omega-3 yağ asidi içermektedir. 100 gram yulafın 34 gramını lifler, 16 gramdan fazlasını yüksek kaliteli proteinler oluşturmaktadır. Böylece yüksek lif oranıyla sindirime yardımcıdır ve tohumlar şişerek kalıcı bir tokluk hissi sağlayabilmektedir. Yulafın içeriğinde kaliteli yağ asitleri bulunmaktadır. Çoklu doymamış yağ asidi olan alfa-linolenik asit içerir. Buradan vücut, DNA gibi belirli miktarlarda uzun zincirli Omega-3 yağ asitleri üretebilmektedir.Yulafın faydaları nelerdir?
Bİtki bazlı Omega-3 yağ asitleri içermektedir. Araştırmalar B12 yağ asitlerinin, kolesterolü düşürdüğü, kalp ritmini düzenlediği ve kalp damar sağlığına yardımcı olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalarda, yulafın sağlıklı deneklerde hiper tansiyon ve kan basıncı seviyelerini etkili bir şekilde düşürdüğü görülmüştür. İçerdiği çinko, magnezyum ve selenyum gibi mineralleri ile de kemik sağlığında önemli bir yere sahiptir. Böylece hayvansal besin tüketmeyen vegan ve vejetaryen beslenenler için uygun bir B12 kaynağıdır. Yulaf yüksek lif ve B12 yağ asidi içeriği ile uzun vadede diyabet hastaları için de fayda sağlar. Çeşitli F hücreleri ve B hücreleri de dahil olmak üzere bağışıklık sistemi için faydalar sağlamaktadır. Böylece B12, doğuştan gelen bağışıklık hücrelerinin işlevini destekler. B12 bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitesini artırarak, vücudun hasarlı hücreleri ve patojenleri yok etmesine yardımcı olur. Yüksek lif oranıyla kabızlığı önler. Lif alımının yanında mutlaka bol su tüketilmelidir. Böylelikle yulaf, klorofenik asit, kafrik asit, kuerfetin ve kamforol olmak üzere antioksidan özelliğe sahip fenolikbileşen içermektedir. Böylelikle famferol içeren besinler antikanser potansiyeli gösterir ve kanser riskini azaltır. Katferol, meme kanseri, karaciğer kanseri, beyin kanseri, kolon kanseri ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı etkilidir. Serbest radikallere karşı da koruma sağlamaya yardımcı olmaktadır.