Kuru pilav, pilav üstü kuru… Siz hangisini tercih ediyorsunuz? Türk mutfağının en önemli ve en lezzetli tatlarından biri olan kuru fasulye yanında pirinç pilavı, cacık ya da turşu ile afiyet ile tüketilir. Bunların yanı sıra bir baş soğanın da kuru fasulyeye en iyi şekilde eşlik ettiği düşünülür ise damaklardaki lezzet şöleni ikiye katlanır.
Kuru fasulye yemeği hem etli hem de etsiz olacak şekilde hazırlanabilir. Her sofraya uyum sağlayabilen bu eşsiz yemek, diğer sulu yemeklerden daha farklı bir öneme sahiptir. Genel olarak tüm lokantaların da menüsünde yer alan kuru fasulyenin, en lezzetli şekilde hazırlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını sizler için derledik.
MALZEME SEÇİMİNE DİKKAT EDİN
Kuru fasulye yaparken hem lezzetli hem de tam kıvamında bir sonuç elde etmek için malzeme seçimine özen gösterilmelidir. İlk olarak elbette tercih edilecek fasulye ele alınmalıdır. Kuru fasulye yemeği için kısa boylu ve tombul bir forma sahip olan ispir fasulyesinin tercih edilmesi gerekir. Kuru fasulye etli olacak şekilde hazırlanacak ise et seçimine de dikkat edilmesi gerekir.
Kuru fasulyede kullanılacak olan etin orta yağlı kuşbaşı et olması gerekir. Damak tadına göre baharatlar seçildikten sonra yemek için kavrulacak olan soğanın seçimine de dikkat edilmelidir. Çürümeye yüz tutan soğanlar, yemeğin tadını bozacaktır. Bu nedenle kuru soğanın da dikkatli seçilmesi gerekir.
KURU FASULYEYİ ISLATIN
Kuru fasulye yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, fasulyelerin bir gece önceden ıslatılmasıdır. Bu sayede fasulyeler daha kolay bir şekilde pişecektir. Öte yandan suyun içerisine bir miktar tuz ilave edilir ise kuru fasulyenin içerisinde biriken asitlerinde temizlenmesi sağlanacaktır. Islatılan fasulyeler kullanılmadan önce mutlaka
yıkanmalıdır. Aksi halde fasulyelerin üzerinde köpükler kalır ve bu da yemeğin kıvamının tutmamasına neden olur.
PİŞİRME AŞAMASINA AMAN DİKKAT!
Kuru fasulye normal bir tencerede pişirilebileceği gibi düdüklü tencere kullanımı ile de pişirilebilir. Şayet düdüklü tencere kullanılacak ise dakika hesabının iyi yapılması gerekir. Ortalama olarak düdüklü tencerede kuru fasulyenin pişme süresi otuz dakikadır.
Normal bir tencerede hazırlanacak kuru fasulyenin, kısık ateşte ortalama olarak bir saat pişmesi gerekir. Ancak nu aşamada yemeğin suyunun düzenli olarak kontrol edilmesi de gerekmektedir.
YAĞ VE SALÇA İLAVESİ
Kuru fasulye yemeğini lezzetli olması için yağ seçimine de özen gösterilmelidir. Yemek hazırlığında sıvıyağ tercih edilebileceği gibi hakiki tereyağı kullanımı da tercih edilebilir. Tereyağı kullanımı, kuru fasulye yemeğinin daha lezzetli ve kıvamlı olmasını sağlayacaktır.
Salça tercihinde ise domates salçası ve biber salçasının karışımı tercih edilebilir. Bir diğer seçenek ise lokantalarda da kullanılan Antep biber salçası kullanımıdır. Bu salçanın az miktarda domates salçası ile karıştırılarak soğan üzerine eklenmesi, yemeğin lezzetli bir şekilde pişmesini sağlayacaktır.
KURU FASULYEYE UN İLAVE EDİ
Birçok yemeğin kıvam alması için tercih edilen un, kuru fasulye yemeği için de kullanılmaktadır. Kuru fasulyenin kıvamlı olması için iki yemek kaşığı unun az miktarda yağda kavrulması ve yemeğe pişme aşamasında ilave edilmesi yeterli olacaktır.
Son olarak kuru fasulyelerin dağılmadan pişebilmesi için birkaç damla limon suyundan yardım alınmalıdır. Kuru fasulye pişerken sıkılan limon, fasulyelerin dağılmasını engelleyecek ve görsel olarak da şık bir sunum yapılmasına imkan sunacaktır.